Τέλος στο θρίλερ στις ΗΠΑ – Ο Μακάρθι οριακά πρόεδρος της Βουλής μετά από 15 ψηφοφορίες

 Τέλος στο θρίλερ στις ΗΠΑ – Ο Μακάρθι οριακά πρόεδρος της Βουλής μετά από 15 ψηφοφορίες

Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στην 15η ψηφοφορία βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που σημαδεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή από πολύ μεγάλες εντάσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η ομάδα των “τραμπιστών ανταρτών” βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 160 χρόνια και προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.

Ο Μακάρθι έλαβε τις απαιτούμενες 216 ψήφους (από το σύνολο των 428), ενώ ο Χακίμ Τζέφρις των Δημοκρατικών έλαβε 212.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε κύμα ανακούφισης στο Κογκρέσο και έγινε αποδεκτό με χειροκροτήματα, με… εξαίρεση μια μερίδα των Ρεπουμπλικανών ανταρτών, οι οποίοι – αν και εν τέλει υποχώρησαν – είναι υπαίτιοι για το χάος των τελευταίων ημερών.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της εκλογής ανέδειξε ένα ισχυρό κλίμα διχασμού, το οποίοι προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.

Ο Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος έπειτα από μία εβδομάδα επαναλαμβανόμενων ψηφοφοριών που υπογράμμισαν τις διαιρέσεις των Ρεπουμπλικανών και ήγειραν ερωτήματα για την ικανότητά τους να κυβερνήσουν. Το Σώμα δεν έχει ξαναδεί ένα τέτοιο επίπεδο δυσλειτουργίας από το 1859.

Σχετικά Άρθρα