Παρίσι και Λονδίνο καταδικάζουν την εκτέλεση δύο διαδηλωτών στο Ιράν

 Παρίσι και Λονδίνο καταδικάζουν την εκτέλεση δύο διαδηλωτών στο Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την εκτέλεση του Μοχαμάντ Μεχντί Καραμί και του Σεγιέντ Μοχαμάντ Χοσεϊνί, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από τις ιρανικές αρχές, αφού συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Το Παρίσι προέτρεψε επίσης την Τεχεράνη «να αφουγκραστεί τις θεμιτές προσδοκίες του ιρανικού λαού».

«Η εκτέλεση διαδηλωτών δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις θεμιτές προσδοκίες του ιρανικού λαού για ελευθερία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Κε ντ’ Ορσέ. Οι εκτελέσεις «προστίθενται στις πολλές άλλες σοβαρές και απαράδεκτες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τις οποίες διαπράττουν οι ιρανικές αρχές», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι κάλεσε επίσης την Τεχεράνη «να σταματήσει αμέσως τη βία εναντίον του ίδιου του λαού» της χώρας. Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Κλέβερλι υπενθύμισε ότι η Βρετανία τάσσεται κατά της θανατικής ποινής «υπό όλες τις περιστάσεις».

Οι δύο άνδρες απαγχονίστηκαν αφού καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών με την κατηγορία ότι σκότωσαν ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σχετικά Άρθρα