Κόσοβο: Κλιμακώνεται η ένταση -Ένοπλη επίθεση εναντίον Σέρβων

 Κόσοβο: Κλιμακώνεται η ένταση -Ένοπλη επίθεση εναντίον Σέρβων

Συνεχίζεται η ένταση στο Κόσοβο, αφού ένας αλβανόφωνος κοσοβάρος τραυμάτισε με αυτόματο όπλο δύο σέρβους, μεταξύ των οποίων και έναν ανήλικο, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της παραμονής των Χριστουγέννων, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Vecernje Novosti, επικαλούμενη το Γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο και τα Μετόχια.

Σύμφωνα με τις αναφορές της εφημερίδας, ένα 11χρονο αγόρι και ένας 21χρονος νεαρός τραυματίστηκαν κοντά στην πόλη Στρέπτσε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο με μέτρια τραύματα.

Διευκρινίζεται ότι την ώρα της επίθεσης, οι νεαροί περπατούσαν στην άκρη του δρόμου μεταφέροντας ένα ειδικό κούτσουρο, ένα «badnjak», για μια βραδινή τελετή, όταν ο εισβολέας άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Υπενθυμίζεται πως οι σέρβοι του βορείου Κοσόβου προχώρησαν στο αποκλεισμό δρόμων με οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο στις 10 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη ομοεθνών τους πρώην αστυνομικών που κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση. Η κρίση έφτασε στα όρια της ένοπλης σύρραξης όταν η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση μάχιμης ετοιμότητας, την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου.

Δύο ημέρες αργότερα ύστερα από κοινή παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ που εγγυήθηκαν την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού, οι σέρβοι του Κοσόβου σε συνεννόηση με το Βελιγράδι αποφάσισαν να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων και να αποσυρθούν τα οδοφράγματα.

Σχετικά Άρθρα