Eurostat: Γιατί τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και πανηγυρισμούς – Τι λένε αναλυτές

 Eurostat: Γιατί τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και πανηγυρισμούς – Τι λένε αναλυτές

Tα φαινομενικά καλά νέα από τη Eurostat, σκιάζονται από το ότι το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του πληθωρισμού προήλθε από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, ενώ όλα τα βασικά στοιχεία του πυρήνα του πληθωρισμού επιταχύνθηκαν, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 9,2% τον Δεκέμβριο από 10,1% έναν μήνα νωρίτερα.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ανήλθε στο 6,9% από 6,6%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο που εξαιρεί επίσης τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 5,2% από 5%.

  • Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για να μετρήσει τη διάρκεια της αύξησης των τιμών, επιταχύνθηκε, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών είναι πιο επίμονη από ό,τι φοβόταν.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Δεκέμβριο (25,7%, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,8%, έναντι 13,6% τον Νοέμβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,4%, έναντι 6,1% τον Νοέμβριο) και υπηρεσίες (4,4% έναντι 4,2% τον Νοέμβριο).

Σειρά από μεγάλες οικονομίες της γηραιάς ηπείρου ανακοίνωσαν σημαντική πτώση του τιμάριθμου το Δεκέμβριο.

  • Στη Γαλλία υποχώρησε στο 5,9% σε ετήσια βάση, όπως ενημέρωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE στην προκαταρκτική έκθεσή της. Σε μηνιαίο επίπεδο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,1%.
  • Η έκθεση εκτιμά ότι οι τιμές της ενέργειας είχαν ετήσια άνοδο 15,1% και των τροφίμων κατά 12,1%. Τα μεταποιημένα αγαθά εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 4,6% και οι υπηρεσίες κατά 2,9%.
  • Καλά τα νέα και από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 9,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 11,3% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,2%. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις. Οι αναλυτές ανέμεναν τα εναρμονισμένα στοιχεία να μειωθούν κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και να αυξηθούν κατά 10,7% σε ετήσια βάση.
  • Ο πληθωρισμός στην Ισπανία φρέναρε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, επιβραδύνοντας σχεδόν κατά το ήμισυ από τα μέσα του έτους, καθώς το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να μειώνεται στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 6,7% άνοδο τον Νοέμβριο. Αυτή είναι καλύτερη ένδειξη από τη μέση εκτίμηση 5,8% σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους.
  • Στην Ιταλία ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 12,3% τον Δεκέμβριο από 12,6% έναν μήνα πριν. Σε τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.

Στην Ελλάδα η πρώτη μέτρηση δείχνει πληθωρισμό 7,6%.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας μετρήθηκε στο 8,5% από την ΕΛΣΤΑΤ (σ.σ. στην πρώτη της εκτίμηση η Eurostat είχε δώσει άνοδο 9%). Ωστόσο η κάμψη του ρυθμού αύξησης του δείκτη το συγκεκριμένο μήνα συνοδεύεται από σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη και ειδικά στα τρόφιμα. Αυξήσεις 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά. Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και στην ενέργεια, αν και ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε καθώς συμπληρώνεται 12μηνο από την έναρξη του ράλι. Στο φυσικό αέριο η ανατίμηση είναι 27,8%, στα στερεά καύσιμα 23,2%. Πτωτικά ωστόσο κινήθηκε η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο -5,3%.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ενώ η Ελλάδα για 17η συνεχή ημέρα έχει την πρωτιά στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη

Αν και ελαφρά βελτιωμένες, οι τιμές παραμένουν εξαιρετικά δυσμενείς για τους καταναλωτές, τη στιγμή που οι προβλέψεις για το μέλλον δείχνουν ότι ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης δεν προβλέπεται πριν από το 2024. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο πληθωρισμός για τον Δεκέμβριο του 2021 είχε κλείσει στο 4,4%. 

Την ίδια ώρα, η χώρα μας συνεχίζει τον… πρωταθλητισμό στη χονδρική τιμή του ρεύματος, καθώς για 17η συνεχή ημέρα έχουμε την πρωτιά σε όλη την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν περίπου τη μισή χονδρική τιμή ρεύματος (104 ευρώ ανά μεγαβατώρα) από τη χώρα μας (207 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η Ιταλία είναι η χώρα που ακολουθεί την Ελλάδα, έχοντας τιμή 174 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

  • Οι πολύ ακριβές τιμές χονδρικής στο ρεύμα στη χώρα μας, συγκρινόμενες με τις πολύ χαμηλές, έως και αρνητικές τιμές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες, αποκαλύπτουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που συνεχίζονται στον χώρο της ενέργειας.

Με την ακρίβεια να συνεχίζει στο «βαθύ κόκκινο», είναι αναμενόμενη η ολομέτωπη επίθεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις πολιτικές που ακολουθεί. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση κατηγορείται για επιδόματα -«κοροϊδία» προς τους πολίτες και για προσπάθεια διασφάλισης των υπερκερδών στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. 

  • Ενδεικτική είναι η κοινή δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου (τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και του Αλέξη Χαρίτση (τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων), στην οποία υπογραμμίζεται πως η «ακρίβεια διαρκείας» και οι κυβερνητικές επιλογές «εξουθενώνουν τους πολίτες». 

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, επί ενάμιση χρόνο τώρα, που η κρίση ακρίβειας έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια αδιέξοδη και κοινωνικά άδικη πολιτική: επιδότηση της  αισχροκέρδειας των καρτέλ και μέτρα που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν τους πολίτες αλλά ανατροφοδοτούν νέες μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας καταγράφει τη μία αρνητική πρωτιά μετά την άλλη. Με την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και την υψηλότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, «Δεν πρόκειται για αστοχία ούτε για διαχειριστική ανεπάρκεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει σαφείς πολιτικές επιλογές: διασφάλιση υπερκερδών στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και επιδόματα «κοροϊδία» για τους πολίτες. Πολιτική αλλαγή τώρα για να βάλουμε τέρμα στην αδικία, για να ορθοποδήσει και πάλι η κοινωνία».

Σχετικά Άρθρα