Θεοφάνεια με… 19αρια – Άλλα γιορτάζει η ανατολική Χριστιανική Θρησκεία άλλα η… Δύση – Γιατί ρίχνουμε τον σταυρό στα νερά

 Θεοφάνεια με… 19αρια – Άλλα γιορτάζει η ανατολική Χριστιανική Θρησκεία άλλα η… Δύση – Γιατί ρίχνουμε τον σταυρό στα νερά

Γενικά καλός ο καιρός σήμερα Θεοφάνεια. Πριν πάμε να δούμε αναλυτικά τις καιρικές συνθήκες ανά περιοχή ας… “δούμε” πρώτα τι γιορτάζουμε. Θεοφάνεια στην ανατολική χριστιανική θρησκεία, είναι η ημέρα της βάπτισης του Ιησού στον ποταμό τον Ιορδάνη από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Το όνομα «Θεοφάνεια» προέρχεται από την αποκάλυψη και των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας.

Και στον τόπο μας, αγιάζονται τα νερά, οι ιερείς ρίχνουν έναν ξύλινο σταυρό σε θάλασσες και ποτάμια και οι πιστοί βουτάνε να τον πιάσουν.

Στη Δύση τα Θεοφάνεια αποκαλούνται Επιφάνεια (η λέξη Epiphany προέχεται από την ελληνική επιφάνεια, epiphaneia , που σημαίνει εκδήλωση ή εμφάνιση) και ουδεμία σχέση έχουν με βάπτιση και άγιο πνεύμα και σταυρούς στα νερά… Στη Δύση γιορτάζουν σήμερα την επίσκεψη των Μάγων στο Θείο Βρέφος. Σε αρκετές περιπτώσεις η γιορτή αποκαλείται Ημέρα των τριών Βασιλιάδων και γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Δύσης ως Μικρά Χριστούγεννα. Κι από το 1970 και μετά ο εορτασμός της Ημέρας τελείται από πολλούς λαούς την πρώτη Κυριακή μετά την Πρωτοχρονιά.

Επίσης σε αρκετές χώρες της Δύσης η παραμονή των Επιφανείων ονομάζεται Δωδεκάτη Νύχτα, από την οποία δανείστηκε το όνομα ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τιτλοφόρησε μια από τις ονομαστές κωμωδίες του: Twelfth Night, or What You Will, που διαδραματίζεται στο κλείσιμο της περιόδου των Χριστουγέννων.

Πέρα από τον Σαίξπηρ, τη Δωδεκάτη Νύχτα ξεστολίζουν τα σπίτια από τα δεκάδες φωτόλουστα δενδράκια, τα λαμπιόνια τα αϊβασιλάκια και η κανονικότητα επελαύνει σαν τον δριμύ χειμώνα που αργεί κάποιες χρονιές – όπως εφέτος – αλλά ποτέ δεν ξεχνάει τους ανθρώπους…
Να πούμε μάλιστα πως στις δυτικές χώρες όσοι λησμονήσουν να ξεστολίσουν τα σπίτια τους μια μέρα σαν σήμερα, επόμενη ευκαιρία έχουν στις 2 Φεβρουαρίου που γιορτάζονται τα «Κεριά» (Candlemas), η εορτή του εξαγνισμού της Παναγίας ή η εορτή της Ιεράς Συνάντησης. Κι αν και τότε ξεχαστεί το σπίτι στολισμένο, τότε όλη η χρονιά θα πάει στραβά.

Περίπου τα ίδια έθιμα παντού, σε Δύση κι Ανατολή εκτός από το νησί της Γουαδελούπης όπου τα Θεοφάνεια γιορτάζονται σαν τις Απόκριες: με καρναβάλια, κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου, πομπές, γλέντια και χαρές… Αυτά!

Θεοφάνεια με 19αρια

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα δυτικά, με πιθανότητα τοπικών βροχών στο Ιόνιο. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Επίσης, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και, στα βόρεια, βόρειοι βορειοδυτικοί τοπικά έως 6. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 13 με 16 βαθμούς Κελσίου, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 με 18 και στα νότια κατά τόπους τους 19.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, η ορατότητα τις πρωινές ώρες πιθανόν να είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και – πρόσκαιρα – στον Θερμαϊκό 6.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τις πρωινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Ακόμα, τις πρωινές ώρες, η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και – πρόσκαιρα – στην κεντρική Μακεδονία 5 με 6.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών στο Ιόνιο. Ακόμα, τις πρωινές ώρες, η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και, στο Ιόνιο, βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕλΛΑΔΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις. Ακόμα, τις πρωινές ώρες, η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και – πρόσκαιρα – στις Σποράδες βορειοδυτικοί 5.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα