Πέθανε ο Τζιανλούκα Βιάλι – H μυθική καριέρα του (vid)

 Πέθανε ο Τζιανλούκα Βιάλι – H μυθική καριέρα του (vid)

Μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, έφυγε από τη ζωή ο Τζιανλούκα Βιάλι.

«Όταν διαγνώσθηκα με καρκίνο δεν άρχισα να αναρωτιέμαι για ποιο λόγο συνέβη σε εμένα. Θα ήταν υποκριτικό να το πω όταν είμαι απλά ένας στους τόσους ανθρώπους που αρρωσταίνουν. Ήταν κάτι που έπρεπε να περάσω για να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Ίσως ήταν αυτό που χρειαζόμουν. Αν ήμουν γενναίος; Δεν ξέρω αν αυτή είναι η σωστή λέξη. Νομίζω ότι με χαρακτηρίζει επιμονή για να τα καταφέρω. Δεν ξέρω τι σημαίνει γενναιότητα. Μόνο όταν φοβάσαι μπορείς να γίνεις θαρραλέος. Επομένως, αν δεν ξεπεράσεις τον φόβο, πως θα ξέρεις ποιoς είσαι πραγματικά; Έδωσα μια υπόσχεση στον 90χρονο πατέρα μου. Του είπα ότι δεν πρόκειται να πεθάνω πριν από αυτόν και τη μητέρα μου» είχε πει για την πιο δύσκολη μάχη που έδωσε στη ζωή του. 

Πέντε χρόνια πάλεψε σκληρά ο παλαίμαχος Ιταλός άσος, η κατάσταση του οποίου επιδεινώθηκε ττις τελευταίες ημέρες. Πέθανε σε κλινική του Λονδίνου, όπου είχε εισαχθεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είχε. 

Ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών της δεκαετίας του 1990 και ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποδοσφαιριστές της εποχής του. 

Γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1964 στην Κρεμόνα. Άρχισε την καριέρα του στην Κρεμονέζε το 1980, με τις εμφανίσεις του να εντυπωσιάζουν την Σαμπντόρια, που τον απέκτησε το 1984. Κατά τη διάρκεια θητείας του εκεί, κατέκτησε την ιταλική Serie A, 3 κύπελλα και το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Μεταγράφηκε στη Γιουβέντους το 1992, κατακτώντας ακόμη ένα Κύπελλο Ιταλίας και πάλι το πρωτάθλημα και επιπλέον ένα ιταλικό Σούπερ Καπ, το UEFA Champions League και το Κύπελλο UEFA. Το 1996 εντάχθηκε στη Τσέλσι για να γίνει παίκτης-προπονητής της την επόμενη σεζόν. Στην Αγγλία κατέκτησε το Κύπελλο, το Λιγκ Καπ, το Κύπελλο Κυπελλούχων και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Είναι ένας από τους μόλις δέκα ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει και τις τρεις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων, UEFA), και ο μόνος επιθετικός! Είναι επίσης ο μόνος παίκτης στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ιστορία που έχει μετάλλια νικητή, αλλά και μετάλλια φιναλίστ και από τα τρία ευρωπαϊκά Κύπελλα!

Ο Βιάλι υπήρξε επίλεκτο μέλος της Εθνικής Ιταλίας απ’ το 1985 ως το 1992. Φόρεσε το εθνόσημο 59 φορές σκοράροντας 16 γκολ. Έπαιξε σε δύο Μουντιάλ (1986, 1990) και σε ένα Euro (1988) κι ήταν μέλος της ομάδας που τερμάτισε τρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε εντός συνόρων. Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς καριέρας του έπαιξε 732 αγώνες και σκόραρε 275 γκολ. Είναι ο δέκατος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.

To 2019 ανέλαβε ρόλο στην Εθνική Ιταλίας δίπλα στον ομοσπονδιακό τεχνικό Ρομπέρτο Μαντσίνι, άλλοτε συμπαίκτη του και κολλητό φίλο του. Πανηγύρισαν μαζί την κατάκτηση του Euro από την Σκουάντρα Ατζούρα.

Σχετικά Άρθρα