Ισπανία: Οι καπνοβιομηχανίες θα πληρώνουν για να καθαρίζουν τα αποτσίγαρα, από τις πόλεις και τις παραλίες

 Ισπανία: Οι καπνοβιομηχανίες θα πληρώνουν  για να καθαρίζουν τα αποτσίγαρα, από τις πόλεις και τις παραλίες

Οι καπνοβιομηχανίες θα χρεώνονται πλέον για τον καθαρισμό των αποτσίγαρων στους δρόμους και τις παραλίες της Ισπανίας, σύμφωνα με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Εκατομμύρια γόπες πετιούνται κάθε χρόνο – απελευθερώνοντας τοξικά πλαστικά απόβλητα που μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να διαλυθούν.

Τα στοιχεία από το 2020 δείχνουν ότι περίπου το ένα πέμπτο των ενηλίκων Ισπανών καπνίζουν καθημερινά.

Οι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή, αλλά παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστούν και εάν το κόστος είναι πιθανό να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Μια έκθεση του καταλανικού Ιδρύματος Rezero υπολόγισε ότι οι τοπικές αρχές στην Καταλονία πλήρωναν μεταξύ 12-21 ευρώ ανά κάτοικο ετησίως για καθαρισμό δρόμων από τσιγάρα – με υψηλότερα ποσοστά στις παράκτιες περιοχές.

Η έκθεση αποκάλεσε τα απορρίμματα τσιγάρων ως τα «πιο άφθονα απόβλητα» στις παραλίες της δυτικής Μεσογείου, προσθέτοντας ότι τα υπάρχοντα μέτρα για την αντιμετώπισή τους – όπως εκστρατείες ευαισθητοποίησης και φορητά τασάκια παραλίας – ήταν ανεπαρκή.

Οι νέοι κανόνες καθιστούν τους κατασκευαστές υπεύθυνους για τη συλλογή απορριπτόμενων γλουτών καθώς και τη μεταφορά τους για επεξεργασία απορριμμάτων.

Η ένωση βιομηχανίας Mesa del Tabaco δήλωσε ότι ακόμη περιμένει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα εφαρμοστούν οι κανόνες, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα περισσότερα αποτσίγαρα περιέχουν φίλτρα από ίνα οξικής κυτταρίνης, ένα είδος βιοπλαστικού.

Αυτά μπορεί να χρειαστούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να διαλυθούν – και η μικροπλαστική ρύπανση μπορεί επίσης να εμποδίσει την ανάπτυξη των φυτών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος ενός νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι που απαγορεύει τα πλαστικά μιας χρήσης όπως τα μαχαιροπίρουνα και τα καλαμάκια – που εκπονήθηκε για να συμμορφωθεί με μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιρλανδία εισήγαγε παρόμοια νομοθεσία την Πέμπτη, απαιτώντας από τις καπνοβιομηχανίες να συνεισφέρουν στο κόστος των απορριμμάτων τσιγάρων.

Σχεδόν τα μισά σκουπίδια στην Ιρλανδία σχετίζονται με το τσιγάρο, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης Ρύπανσης Απορριμμάτων της χώρας.

Η Ισπανία έχει εισαγάγει μια σειρά από σαρωτικά μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Ιούλιο, το κάπνισμα απαγορεύτηκε σε όλες τις δημόσιες παραλίες της Βαρκελώνης, με πρόστιμο 30 ευρώ στους παραβάτες.

Σχετικά Άρθρα