Η μοίρα και η ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη…

 Η μοίρα και η ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη…

Παραμονές της πρώτης εκ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012 (Μάϊος και Ιούνιος), Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς αντήλασσαν σκληρές εκφράσεις περί μνημονίων. Η Ν.Δ του …Ζαππείου είχε αντιμνημονιακή γραμμή, το δε ΠΑΣΟΚ είχε υπογράψει και εφαρμόσει, ήδη, το πρώτο μνημόνιο. Παρά ταύτα, τα δύο κόμματα συνέπραξαν σε κυβέρνηση συνεργασίας, οι δε δύο πολιτικοί άνδρες διατηρούν έκτοτε δεσμούς ισχυρής πολιτικής φιλίας, σε τέτοιο, μάλστα, βαθμό που ο πρώτος για μεγάλο χρονικό διάστημα επαίρετο περισσότερο που διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, απ΄ ότι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…

Σε εκείνη την συγκυβέρνηση (2012-15), ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αποενοχοποίησε στο υποσυνείδητό του την “επάρατο δεξιά” της ανδρεϊκής στρατηγικής της δεκαετίας του ΄80 και σταδιακά υιοθέτησε την σκληρή ρητορική του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται.

Ενόψει των επόμενων εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει να διαχειριστεί μια πραγματικότητα που έλκει εν μέρει την καταγωγή της από εκείνη την περίοδο, παρότι ο ίδιος αναδεικνύει μία σοσιαλδημοκρατική προοπτική διακυβέρνησης. Επισήμως προάγει το δόγμα της πολιτικής αυτονομίας, βάλλοντας και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτή η τακτική θα εξαντληθεί εκ των πραγμάτων στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και μετά θα ξετυλιχθούν συγκεκριμένα σενάρια:

-Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται (δημοσκοπικά) πως στην πρώτη κάλπη μπορεί να καταγράψει ποσοστό μεταξύ 11 και 12%, αρκετά πιο κάτω από το 15-18% που του έδιναν οι πρώτες μετρήσεις εν μέσω του ενθουσιασμού της εσωκομματικής εκλογής πριν περίπου 14 μήνες.

-Εκείνη θα είναι η καλύτερη στιγμή διαπραγμάτευσης για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς είναι βέβαιο πως γνωρίζει πως στην δεύτερη κάλπη, μέσα στις μυλόπετρες της πόλωσης και του ισχυρού αιτήματος διακυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό να συγκεντρώσει ποσοστό κάτω του 10%, πιθανώς, μάλιστα, αρκετά κοντά στο 8,1% που επέτυχε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στις εκλογές του 2019. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εκληφθεί ως επιτυχία, ειδικά μετά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν (υποκλοπές), και είναι πιθανό η ηγεσία του να αμφισβητηθεί, ή ακόμα και να δει βουλευτές του να μετακινούνται…

-Ακόμα και εάν η Ν.Δ αναδειχθεί πρώτο κόμμα και αυτοδύναμη, το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση με ένα ποσοστό χαμηλό και με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ισχυρότερο και σε κατάσταση αναμονής για επάνοδο στην εξουσία- ιδιαίτερα εάν έχει διατηρήσει ή και αυξήσει κατάτι το 31,5% του 2019.

-Εάν, ωστόσο, δεν έχει προκύψει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στην δεύτερη κάλπη, είτε είναι πρώτη η Ν.Δ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, το αίτημα για συμμετοχή σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι επιτακτικό και εκεί θα έχει να αντιμετωπίσει φυγόκεντρες τάσεις. Κοινοβουλευτικά και πολιτικά το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανό να συρρικνωθεί.

Καμία επιλογή δεν είναι εύκολη, όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να απαντήσει τι ακριβώς θέλει να είναι το ΠΑΣΟΚ. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για πολύ υψηλά ποσοστά που θα αμφισβητούν την δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ακουστεί ακούγονται αστεία, η δε ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα στην κεντροαριστερά δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί, ακόμα κι αν (ξανα) χάσει εκλογές με μικρή διαφορά από τη Ν.Δ.

Οι ομοιότητες σε επίπεδο πολιτικής του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευδιάκριτες δια γυμνού οφθαλμού. Εγωϊσμοί και αμετροέπειες δεν συγχωρούνται…

Σχετικά Άρθρα