Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γαύδο – Μήνυμα στην Άγκυρα – Προβληματισμός για “ατύχημα” ή προβοκάτσια

 Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γαύδο – Μήνυμα στην Άγκυρα – Προβληματισμός για “ατύχημα” ή προβοκάτσια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται και πάλι τη Γαύδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το νησί για τον εορτασμό των Θεοφανείων σε μια επιλογή υψηλού συμβολισμού, μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις για την Κρήτη. Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Γαύδο αποτελεί κατά ουσίαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος και αποτροπής. 

Γίνεται στη σκιά των νέων απειλών επίθεσης κατά της Ελλάδας με τον βαλλιστικό πύραυλο Typhoon δια στόματος του Ταγίπ Ερντογάν, της διεύρυνσης του απαράδεκτου casus belli από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος απείλησε με «σοβαρές συνέπειες» αν η Ελλάδα επεκτείνει όχι στα 12 αλλά έστω και 1 μίλι παραπάνω από τα 6 τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη, καθώς και της χθεσινής παρενόχλησης σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου.

Και φυσικά στον απόηχο μίας χρονιάς την οποία σφράγισε η ωμή απειλή «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» καθώς και οι ανυπόστατοι και εξωφρενικοί ισχυρισμοί της τουρκικής ηγεσίας περί ελληνικών νησιών υπό τουρκική κατοχή στο Αιγαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων, ενώ θα επισκεφθεί και το στρατιωτικό φυλάκιο που λειτουργεί στο νησί τα τελευταία δύο χρόνια. «Έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας δυνατότητα σε τέτοιο βαθμό που να μην αισθανόμαστε απειλή από κανέναν», είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά και αυτό το μήνυμα θα επαναλάβει σήμερα από τη Γαύδο. Στη «φαρέτρα» του υπάρχουν και τα ισχυρά μηνύματα της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία, όπως το τελευταίο του State Department που υπογράμμισε πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται», καλώντας την Τουρκία να αποφύγει τις απειλές και την προκλητική ρητορική που αυξάνουν την ένταση και «δεν θα βοηθήσουν κανέναν».  

  • Παράλληλα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την ακραία ρητορική της Άγκυρας και διαβεβαιώνουν για την ετοιμότητα της χώρας μας να διαχειριστεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε πρόκληση.

Δεν παύει, ωστόσο, να υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος ή προβοκάτσιας, μετά  τη μεταφορά της έντασης και επί του πεδίου με τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ενώ καταρτίζονται σενάρια και για το ενδεχόμενο μίας μεγάλης έντασης κατά την περίοδο που η χώρα μας θα πορεύεται έχοντας στο τιμόνι υπηρεσιακή κυβέρνηση ανάμεσα στις δύο κάλπες. Σε μία προσπάθεια, δε, αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει τρόπος αποσυμπίεσης στην περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί, η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, είχε συναντηθεί τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες με τον Ιμπραήλ Καλίν.

Σχετικά Άρθρα