Ζαούτης για μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5: “Μπορεί να έχει φτάσει ήδη στην Ελλάδα, το ψάχνουμε”

 Ζαούτης για μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5: “Μπορεί να έχει φτάσει ήδη στην Ελλάδα, το ψάχνουμε”

Για τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό σε ταξιδιώτες από την Κίνα, την έξαρση κρουσμάτων από αναπνευστικούς ιούς και την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Οι μεταλλάξεις στην Κίνα έχουν προκαλέσει έξαρση κρουσμάτων που έχει ανησυχήσει όλο τον κόσμο. Αρκετές χώρες της Ευρώπης έλαβαν ειδικά μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ 48 ωρών και να φορούν υποχρεωτικά μάσκα υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σχετικά με το νέο στέλεχος μετάλλαξης του κοροναϊού που εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα στην Κίνα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε στον ΑΝΤ1 ότι μπορεί να έχει φτάσει ήδη στην Ελλάδα.

«Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 κυκλοφορεί στις ΗΠΑ κι έχει φτάσει στο 40% των κρουσμάτων, ανήκει στην Ο και είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή θνησιμότητα. Μπορεί να έχει φτάσει [στην Ελλάδα] σε πολύ μικρό αριθμό, ακόμα όμως το ψάχνουμε», είπε ο κ. Ζαούτης.

Εξήγησε, δε, ότι «είναι λίγο διαφορετική η κατάσταση με την Κίνα, όταν μειώθηκαν τα μέτρα από την πολιτική του zero-covid, άλλαξε η κατάσταση. Η ανησυχία στην Κίνα υπάρχει λόγω των αυξημένων κρουσμάτων».

Σχετικά με τις ιώσεις που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση κυρίως μεταξύ των μικρών παιδιών, επισήμανε πως, «βλέπουμε αύξηση σε όλους τους αναπνευστικούς ιούς», ενώ τόνισε πως, πριν από τον κορονοϊό «τα παιδιά κάτω των 2 ετών όλα κολλούσαν αυτόν τον ιό. Όλα τα παιδιά δεν είχαν έκθεση στον ιό λόγω της μάσκας και τώρα την έχουν».

Παράλληλα, εκτίμησε πως «είμαστε κοντά στην κορύφωση».

Ο κ. Ζαούτης απευθυνόμενος προς τους πολίτες που ασθενούν συμβούλευσε να μένουν σπίτι και να μην πηγαίνουν στη δουλειά ή το σχολείο, να προστατεύουν τους μεγαλύτερους, να βήχουν με σωστό τρόπο και να πλένουν τα χέρια τους.

Τέλος, ανέφερε πως «τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση κατά των ιών».

Σχετικά Άρθρα