ΣΥΡΙΖΑ: Νέα πρόσωπα έκπληξη – Γιατί για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εκλογικό ντέρμπι  

 ΣΥΡΙΖΑ: Νέα πρόσωπα έκπληξη – Γιατί για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εκλογικό ντέρμπι   

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων βγάζουν 30αρια για το ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό και όχι τυχαία στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η προεκλογική περίοδος που ανοίγει σε λίγες ημέρες είναι πλέον ένα ντέρμπι για δυο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ποδαρικό στον ΣΥΡΙΖΑ με το αριστερό… και επιστρέφοντας από την ορκωμοσία Λούλα και με τον αέρα «νίκης» που διεκδικούν διεθνώς οι προοδευτικές δυνάμεις θα κάνει σε ταλιράκια του όλα όσα έχει κατά νου για την εκλογική μάχη του 2023.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Βραζιλία αναμφίβολα τόνωσε το ηθικό και ταυτόχρονα αναζωογόνησε την ευρωπαϊκή και εγχώρια Αριστερά συνολικά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ανάγκη εχέγγυων υπευθυνότητας και διαπιστευτηρίων κυβερνησιμότητας είναι περισσότερο από επιτακτικά.

Οι επαφές με τον Γερμανό πρόεδρο Στάινμαγερ και άλλους ηγέτες που βρέθηκαν στη Μπραζίλια, όταν την ίδια στιγμή η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να μην εκπροσωπηθεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου, τράβηξαν μια ακόμη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

‘Ερχονται νέες εκπλήξεις

Με την επιστροφή του ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ανακατέψει ακόμη περισσότερο την τράπουλα και να συνεχίσει τις δομικές παρεμβάσεις στο κόμμα του ξεκινώντας από τα ψηφοδέλτια οπου φημολογούνται εκπλήξεις στους συνδυασμούς και που θα κινούνται πέρα από την περίφημη δεξαμενή σκέψης των τεχνοκρατών.  

Επικοινωνιακά εκτός από τα «δώρα» που κάνει στον εαυτό του με επιλογές σε πρόσωπα, όπως η Πόπη Τσαπανίδου, που σηματοδοτούν τη διεύρυνση καθότι βρίσκονται εκτός του κομματικού μηχανισμού, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται και στη ευχάριστη θέση να δέχεται τα «δώρα» του τομέα διαφάνειας του Παύλου Πολάκη με τις διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων και σκανδαλωδών συμπεριφορών κυβερνητικών βουλευτών και παραγόντων της ΝΔ.

 «Τα κλειδιά του σπιτιού»

  • Από την περίπτωση του πρώην Βουλευτή Πάτση μέχρι τον Θέμη Χειμάρα οι υποθέσεις διασπάθισης του δημόσιου χρήματος αθροίζουν πάνω στα κύματα οργής των πολιτών, που βλέπουν τις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα περί «γαλάζιας ακρίδας» να επαληθεύονται καθημερινά με όλο και πιο δυσάρεστο τρόπο. 

Χτίζουν πάνω στο κύμα οργής και δυσαρέσκειας που μαζεύεται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιτίας της διογκούμενης αισχροκέρδειας που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τόσο στα βασικά καταναλωτικά αγαθά όσο όμως και στο καρτέλ της ενέργειας.

Και το ζητούμενο είναι η εμπιστοσύνη.

Στις τάσεις της MRB και στο ερώτημα σε ποιόν θα εμπιστευόσασταν τα κλειδιά του σπιτιού σας ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει μετά από καιρό κεφάλι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 26,5% έναντι 24,2%.

Το ντέρμπι

Και το ντέρμπι αρχίζει εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο απειλεί τον κ. Μητσοτάκη αλλά πλέον προηγείται και με αισθητή διαφορά. Κρίσιμη παράμετρος το γεγονός ότι τα ποσοστά αυτά κινούνται πέριξ του 30% και για τους δυο πολιτικούς αρχηγούς.

  • Στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής ο κ. Τσίπρας προηγείται με 31,8% έναντι 30,6%, στις ευπαθείς ομάδες με 33% έναντι 27% και στα ανθρώπινα δικαιώματα με 34,4% έναντι 30,7%. Η τάση που καταγράφηκε για πρώτη φορά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  πάνω από το 30% στις επιμέρους αυτές κατηγορίες τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα ποσοστά αυτά θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα και με την προκήρυξη των εκλογών το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο δεδομένης και της δυναμικής που αποκτούν τα προβλήματα με τα διλήμματα να τίθενται πολύ πιο εμφατικά.

  • Το «δικαιοσύνη παντού» που είναι το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη πλειοψηφικό και τα επεισόδια Πάτση και Χειμάρα θα δυναμώσουν το αίτημα αυτό εκτιμάται από την Κουμουνδούρου.

Όπως όμως δεν ξεχνούν και το 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την κυβερνητική φθορά από την υλοποίηση του 3ου μνημονίου και τη λυσσαλέα επίθεση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου κατάφερε να συγκρατήσει ένα 31,5%.

Σχετικά Άρθρα