Στρεπτόκοκκος Α: Δεκάδες παιδιά χάνουν τη ζωή τους στη Βρετανία

 Στρεπτόκοκκος Α: Δεκάδες παιδιά χάνουν τη ζωή τους στη Βρετανία

Περισσότερα παιδιά από τη Βρετανία έχουν πεθάνει ήδη από στρεπτόκοκκο Α φέτος τον χειμώνα από ό,τι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της τελευταίας «κακής σχολικής χρονιάς» του 2017/18, με τις υγειονομικές Αρχές να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την προστασία των ανηλίκων.

Σύμφωνα με τη DailyMail, ήδη 29 ανήλικοι (κάτω των 18 ετών δηλαδή, παιδιά και έφηβοι) στη Βρετανία έχουν πεθάνει από στρεπτόκοκκο Α φέτος, από τότε που ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συγκριτικά, 27 πέθαναν από το – συνήθως αβλαβές – βακτήριο την ίδια χρονιά κατά τη σεζόν 2017/18, την οποία οι υγειονομικές Αρχές είχαν ονομάσει ως την «τελευταία κακή χρονιά».

Πέντε θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α καταγράφηκαν στην Ουαλία φέτος το χειμώνα, δύο στη Σκωτία και ένας στη Βόρεια Ιρλανδία. Στα θύματα περιλαμβάνονται η Stella-Lilly McCorkindale, ένα 5χρονο κορίτσι από τη Βόρεια Ιρλανδία, η Hannah Roap, μια 7χρονη από την Ουαλία και ο Muhammad Ibrahim Ali, ένα 4χρονο αγόρι από το Buckinghamshire.

Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α μπορούν να προκαλέσουν διάφορες λοιμώξεις, όπως εκζέματα στο πρόσωπο, οστρακιά και πονόλαιμο. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και εμετό.

Ωστόσο, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τα βακτήρια μπορούν να διεισδύσουν στο αίμα και να προκαλέσουν μια επικίνδυνη για τη ζωή επιπλοκή που ονομάζεται διεισδυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α (iGAS).

Συνήθως, τα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α αυξάνονται από όταν μπαίνει το νέο έτος και κορυφώνονται την άνοιξη. Όμως, ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε νωρίτερα φέτος από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί συνολικά και 37 θάνατοι.

Σχετικά Άρθρα