“Οι ελλείψεις στα φάρμακα θα ενταθούν το 2023” – Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου

 “Οι ελλείψεις στα φάρμακα θα ενταθούν το 2023” – Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου

Την πεποίθηση ότι η έλλειψη των φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε λόγω διεθνούς ελλείψεως και αυξημένων ιώσεων αυτή την εποχή, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ωστόσο, όπως τόνισε, το πρόβλημα θα ενταθεί μέσα στο 2023 λόγω ελλείψεως των πρώτων υλών και για το οποίο δεν διαφαίνεται σύντομα μια λύση.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέλυσε και το πρόβλημα της πολυφαρμακίας που συντελλεί στις ελλείψεις φαρμάκων αυτή την εποχή. «Τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Είμαστε η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί κανείς να μπει σε ένα φαρμακείο και να αγοράσει όσα φάρμακα θέλει, πλην αντιβιοτικών και ναρκωτικών και δεν θα του πει κανένας, ούτε ποιος τα λαμβάνει αυτά τα φάρμακα, ούτε σε τι δοσολογία τα λαμβάνει, ούτε για πόσο καιρό τα λαμβάνει» αναφέρει.

Μιλώντας για την πολυφαρμακία υπενθύμισε ότι μετά την συνταγογράφηση των αντιβιοτικών είδαμε στη χώρα μας μας μια μείωση της κατανάλωσης κατά 20%.

«Τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με θάρρος. Εάν δεν προχωρήσουμε σε αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, η οποία υπάρχει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που προβληματίζονται από το ίδιο φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων, τότε όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την εμπορική διαδρομή και τη διαχειριστική αλυσίδα θα είναι μεν καλά, αλλά πάντοτε θα είμαστε πίσω από την πλημμύρα», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει άμεσα αυτό το ζήτημα λέγοντας ότι θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των υπολοίπων Ευρωπαίων. «Αυτό το φαινόμενο, αν δεν σταματήσει στη χώρα μας, τότε δεν θα λύσουμε ποτέ αυτό το πρόβλημα», κατέληξε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σχετικά Άρθρα