Μήνυμα ΗΠΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη: Όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν εντάσεις και να αποφεύγουν τις απειλές

 Μήνυμα ΗΠΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη: Όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν εντάσεις και να αποφεύγουν τις απειλές

Αμφίσημο είναι το μήνυμα των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε “όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Παράλληλα ζήτησε να επιλύονται οι διαφορές με διπλωματικό τρόπο ενώ τέλος αναφέρει ότι “προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν“.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η αμερικανική θέση για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών παραμένει σταθερή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».