Γερ.Παπαδόπουλος για νέο σεισμό στην Εύβοια: “Δεν ήταν μετασεισμός, αλλά τρίτη εστία” – Σ΄ ευθεία αντιπαράθεση με τον Λέκκα

 Γερ.Παπαδόπουλος για νέο σεισμό στην Εύβοια: “Δεν ήταν μετασεισμός, αλλά τρίτη εστία” – Σ΄ ευθεία αντιπαράθεση με τον Λέκκα

Για ενεργοποίηση μιας τρίτης σεισμικής εστίας έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά τον νέο σεισμό στην Εύβοια.

Για τον νέο σεισμό των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 4 Ιανουαρίου, στη Βλαχιά Εύβοιας μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται για μετασεισμό εκείνου που σημειώθηκε στα Ψαχνά αλλά για ανεξάρτητη σεισμική εστία καθώς η απόσταση είναι μεγάλη ενώ έκανε λόγο για «για ενεργοποίηση μιας τρίτης σεισμικής εστίας».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «νέα ενεργοποίηση εστίας, αυτή τη φορά στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού».

«Επειδή ακούω ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός στη Βλαχιά Εύβοιας είναι δήθεν μετασεισμός εκείνου των Ψαχνών, μίλησα και με άλλους σεισμολόγους και συμφώνησαν μαζί μου ότι πρόκειται για τρίτη, ανεξάρτητη σεισμική εστία. Η απόσταση είναι σημαντική, περίπου 20 χλμ», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, η σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης με μέγιστο μέγεθος 3,5 και ορισμένους μικρότερους σεισμούς, κλιμακώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/1) στις 22:00, με έναν σεισμό που έγινε αισθητός σε Εύβοια και Αττική.

«Εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα έχουμε ενεργοποίηση τριών διαφορετικών κύριων εστιών με τους σεισμούς που όλοι βλέπουμε», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα είπε ότι, προς το παρόν, τα μεγέθη δεν έχουν ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ στη Νότια Εύβοια και στα Ψαχνά και το 4,3 Ρίχτερ στο κεντρικό-ανατολικό τμήμα της Εύβοιας.

«Μικραίνουν οι πιθανότητες να αποτελεί απλή χρονική σύμπτωση. Ίσως σε μελλοντική έρευνα αποκαλυφθεί ό,τι μπορούμε να έχουμε τέτοιου είδους ενεργοποιήσεις, ακόμα και όταν είναι μικρά τα μεγέθη» εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Λέκκας: Είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε μετά τα 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά

Σε μια τελείως διαφορετική εκτίμηση από αυτή που έκανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/1) στην Εύβοια με επίκεντρο τον Λιμνιώνα προχώρησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Αφού αρχικά είπε ότι «δεν υπάρχει ανησυχία» μετά τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας πρόσθεσε στον ΣΚΑΪ ότι «πιθανότατα είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε» (σ.σ. μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο τα Ψαχνά στις 28 Δεκεμβρίου που έγινε αισθητός και στην Αττική).

Στην ερώτηση αν ο σεισμός της Τετάρτης είναι από το ίδιο επίκεντρο με αυτόν της δόνησης της 28ης Δεκεμβρίου ο Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε ότι «δεν είναι από το ίδιο σημείο, είναι πιο βορειοανατολικά αλλά από τον ίδιο σεισμογώνο χώρο και την ίδια ρηξιγενή ζώνη».

Σχετικά Άρθρα