Κοροναϊός: Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για την έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα

 Κοροναϊός: Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για την έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα μέτρα ενόψει της έκρηξης κρουσμάτων στην Κίνα.

Ο κόκκινος συναγερμός που έχει προκληθεί στην Ευρώπη, εξαιτίας του νέου επιδημικού κύματος που πλήττει την Κίνα, αναγκάζει και τη χώρα μας να προβεί στην υιοθέτηση κάποιων μέτρων από αυτά που  πρότεινε ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της ΕΕ.

Έτσι, αποφασίστηκε ότι θα εφαρμοστούν οι συστάσεις της ΕΕ και θα ζητηθούν αρνητικά τεστ 48 ώρων πριν την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα σήμανε συναγερμός στην Κίνα (αλλά και σε όλο τον κόσμο) για την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα, μετά και την αλλαγή της πολιτικής zero covid. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, ενώ η κατάσταση έχει… ξεφύγει καθώς καίνε νεκρούς στους δρόμους.

Οι ανησυχίες για το άμεσο μέλλον είναι πολλές, την ώρα που στην Ευρώπη χτες υπήρξε… θρίλερ στη συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων.

Πιο αναλυτικά, μετά από σχεδόν 6ωρη συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η ισχυρή σύσταση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, να κάνουν τεστ κορονοϊού 48 ωρών και να φορούν μάσκα.

Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας της ΕΕ κατέληξαν σε ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ από τους επιβάτες 48 ώρες πριν από την αποχώρησή τους από την Κίνα. Την Τρίτη είχε προηγηθεί ακόμα μία συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων του τομέα της Υγείας, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τάχθηκαν υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση.

Το Βέλγιο θα απαιτεί αρνητικό τεστ πριν την αναχώρηση για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα με απευθείας πτήσεις από την Κίνα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, ενώ τα λύματα από πτήσεις από την Κίνα θα συλλέγονται ξεχωριστά για έρευνα για τον κορονοϊό.

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν νέες μεταλλάξεις από την Κίνα

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν νέες μεταλλάξεις από την Κίνα, ενώ το CDC της χώρας δείχνει πως η Όμικρον «κρατάει το τιμόνι» στη διασπορά.

Οι επιστήμονες μελετούν την υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Όμικρον, και το επόμενο διάστημα ο ΠΟΥ αναμένεται να έχει αναλυτικά στοιχεία.

Οι Κινέζοι ανακοίνωσαν… έναν νεκρό το τελευταίο 24ωρο

Το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε ένας θάνατος ασθενούς εξαιτίας της COVID-19, έναντι πέντε το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.259 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η Κίνα είναι αντιμέτωπη με ακόμη 2,1 εκατομμύρια θανάτους από κορονοϊό τους επόμενους μήνες, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουν καταγραφεί μόλις 5.000 θάνατοι από τότε που τερματίστηκε η πολιτική της «μηδενικής COVID».

Ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε πως τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19 δεν δίνουν ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από τη νόσο.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συναντηθεί ξανά σήμερα με Κινέζους επιστήμονες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενημέρωσης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση του κορονοϊού.

«Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου όσον αφορά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ιδιαίτερα όσον αφορά τους θανάτους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Σχετικά Άρθρα