Ζελένσκι: Ο Πούτιν σχεδιάζει νέα επιστράτευση

 Ζελένσκι: Ο Πούτιν σχεδιάζει νέα επιστράτευση

Προσπαθώντας με κάθε τρόπο να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο στρατός της στην Ουκρανία, η Ρωσία φέρεται να σχεδιάζει νέα επιστράτευση, εκτιμά το Κίεβο σύμφωνα με το Reuters.


Η Μόσχα σχεδίαζε να εκμεταλλευτεί την παγωνιά του χειμώνα ως όπλο, ωστόσο τα σχέδιά της αυτά δεν ευοδώθηκαν, με αποκορύφωμα το πρωτοχρονιάτικο πλήγμα των Ουκρανών στη ρωσοκρατούμενη Μακιίφκα, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 89 Ρώσους στρατιώτες.

Για το «φιάσκο» αυτό η Μόσχα – και προπάντων η διοίκηση των ρωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο – δέχονται σφοδρή κριτική στο εσωτερικό της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να αποδίδει τις θανατηφόρες επιθέσεις στη χρήση κινητών από τους στρατιώτες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Δύση να μην σταματήσει την οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου. Το ταξίδι του Ουκρανού προέδρου στην Ουάσιγκτον έφερε συνολική δέσμευση πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ και η Ευρώπη συντάχθηκε στον συγκεκριμένο σκοπό.

Εξάλλου, το Κίεβο φαίνεται να θεωρεί ότι η Ρωσία θα προχωρήσει άμεσα σε νέα γενική επιστράτευση και θα κλείσει χωρίς προειδοποίηση τα σύνορά της προκειμένου να μην διαφύγουν σε άλλες χώρες οι επίστρατοι.

Στο χθεσινό του μήνυμα, ο Ζελένσκι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ρωσία ξεμένει από στρατιώτες στα πεδία, όσοι έχουν μείνει είναι στόχος του στρατού μας και δεν θα έχουν άλλη επιλογή από μία μεγαλύτερη και πιο μαζική επιστράτευση σε λίγο καιρό».

Σχετικά Άρθρα