Ζαούτης: Δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από την Κίνα με τον κοροναϊό

 Ζαούτης: Δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από την Κίνα με τον κοροναϊό

Δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από την εξέλιξη του κορονοϊού στην Κίνα και την άρση των περιορισμών στην οποία προχώρησε η ασιατική χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Θεοκλή Ζαούτη.

Παράλληλα σημείωσε ότι το στέλεχος από την Αμερική καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από το εμβόλιο, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών ιών και συγκεκριμένα της γρίπης και του ιού RSV, ο οποίος προστέθηκε στην επιτήρηση του ΕΟΔΥ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Ζαούτης ανέφερε μεταξύ άλλων για το στέλεχος από την Κίνα: «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια έξαρση σημαντική στην Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό ECDC εχθές στην ανακοίνωσή του είπε πως δεν έχουμε μεγάλες ανησυχίες σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό έχουμε ανοσία είτε από τη λοίμωξη είτε από τον εμβολιασμό. Από αυτά τα άτομα που έρχονται αυτή τη στιγμή από τη Κίνα, επειδή έχουμε το επίπεδο ανοσίας και είναι οι ίδιες οι μεταλλάξεις, δεν υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος. Οι ανησυχίες βέβαια έχουν να κάνουν με τις μεταλλάξεις και αν υπάρχει μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, υπάρχει πιθανότητα να μεταλλαχθεί γιατί θα περάσει μέσα από πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό», είπε ο κ. Ζαούτης σχετικά με την κατάσταση στην Κίνα.

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα πάρει μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι η χώρα μας θα κινηθεί στη κεντρική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η προσπάθεια είναι να υπάρχει μία ενιαία αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις πτήσεις από Κίνα προς Ευρώπη, κυρίως τις απευθείας πτήσεις. Δεν θα κάνουμε από μόνοι μας κάτι. Τις τελευταίες μέρες όλες οι συζητήσεις μεταξύ μας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι να είμαστε όλοι σε μία γραμμή», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σχετικά με το στέλεχος από την Αμερική και στο βαθμό επικινδυνότητας που αυτό έχει, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως τα δεδομένα αυτή την στιγμή δείχνουν ότι δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. «Το στέλεχος από την Αμερική, που είναι παραλλαγή της Όμικρον καλύπτεται από το εμβόλιο σε ένα μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και το θάνατο, που είναι οι σκληροί δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε ο κ. Ζαούτης.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών ιών και συγκεκριμένα της γρίπης και του ιού RSV, ο οποίος προστέθηκε στην επιτήρηση του ΕΟΔΥ. «Ο RSV είναι ένας πολύ συχνός ιός που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά από μωρά έως 2 ετών περνάνε RSV. Τα τελευταία 2-3 χρόνια είχαμε κάποια μέτρα που μείωσαν τη μετάδοση του RSV, σε αυτά τα παιδιά. Τα μέτρα αυτά έχουν λιγοστέψει, έχουν μειωθεί και όλα αυτά τα παιδιά που δεν είχαν κολλήσει RSV επί την πανδημία τώρα θα κολλάνε μαζί με όλα τα άλλα τα παιδιά. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για την γρίπη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τονίζοντας καταλητικά ότι το σύστημα Υγείας αντέχει, παρά την έξαρση των ιών που παρατηρείται.