Πρωταγωνιστές του “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” κάνουν μήνυση μισό αιώνα μετά – “Μας έβαλαν να γυρίσουμε γυμνές σκηνές 16 ετών”

 Πρωταγωνιστές του “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” κάνουν μήνυση μισό αιώνα μετά – “Μας έβαλαν να γυρίσουμε γυμνές σκηνές 16 ετών”

Μήνυση στην Paramount για 500 εκατομμύρια δολάρια κατέθεσαν ο “Ρωμαίος και η Ιουλιέτα” του Φράνκο Τζεφιρέλι, 54 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, καταγέλλοντας σεξουαλική παρενόχληση.

Η Ολίβια Χάσεϊ και ο Λέοναρντ Γουάτινγκ, οι πρωταγωνιστές της κινηματογραφικής μεταφοράς του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας το 1968, μήνυσαν την Paramount για 500 εκατομμύρια δολάρια επειδή τους «ανάγκασε» σε μια σκηνή σεξ όταν ήταν μόλις 15 και 16 ετών και τους κινηματογράφησε γυμνούς εν αγνοία τους.

Η 71χρονη σήμερα Χάσεϊ και ο 72χρονος Γουάτινγκ υπέβαλαν μήνυση την Παρασκευή στην Καλιφόρνια, κατηγορώντας το στούντιο για σεξουαλική παρενόχληση μεταξύ άλλων. Ζητούν αποζημίωση «που πιστεύεται ότι ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια».Η ταινία που κυκλοφόρησε μέσω της Paramount Pictures σκηνοθετήθηκε από τον Ιταλό σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι, ο οποίος κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για το εν λόγω φιλμ πέθανε το 2019.

Οι Βρετανοί ηθοποιοί ισχυρίζονται ότι αρχικά ο σκηνοθέτης τους είπε ότι δεν θα υπάρξουν γυμνές σκηνές. Ωστόσο, την τελευταία μέρα των γυρισμάτων, ισχυρίζονται ότι τους είπε πως η ταινία «θα αποτύγχανε» εκτός και αν έπαιζαν μια σκηνή γυμνοί ενώ φορούσαν μακιγιάζ σώματος.

Υπέβαλαν μήνυση την Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια κατηγορώντας την Paramount Pictures για σεξουαλική παρενόχληση, απάτη, σεξουαλική κακοποίηση και σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας.

«Αυτό που τους είπαν και αυτό που συνέβη ήταν δύο διαφορετικά πράγματα», είπε ο Tony Marinozzi, εκπρόσωπος των δύο ηθοποιών, σε δήλωσή του. «Εμπιστεύτηκαν τον Φράνκο. Στα 16 τους, ως ηθοποιοί, έλαβαν τη διαβεβαίωσή του ότι δεν θα παραβίαζε την εμπιστοσύνη που του είχαν», είπε ο μάνατζερ. «Ο Φράνκο ήταν φίλος τους και ειλικρινά, στα 16, τι να έκαναν; Δεν υπήρχαν επιλογές. Δεν υπήρχε #MeToo.»

Στην αγωγή οι ηθοποιοί ισχυρίζονται πως «δεν είχαν άλλη επιλογή από το να παίξουν γυμνοί με μακιγιάζ σώματος όπως τους ζητήθηκε την τελευταία μέρα των γυρισμάτων», παρά το γεγονός ότι τους είχαν αρχικά υποσχεθεί ότι δεν θα γυριζόταν γυμνό ούτε θα αναγκάζονταν να κυκλοφορήσουν χωρίς ρούχα. Σε μια δήλωση στο Variety, ο Solomon Gresen, δικηγόρος του ζευγαριού, είπε ότι οι ηθοποιοί «ήταν πολύ μικρά αφελή παιδιά στη δεκαετία του ’60 που δεν είχαν καταλάβει τι επρόκειτο να τους συμβεί»

Το ζευγάρι είπε ότι η σκηνή τους προκάλεσε μακροχρόνιο οικονομικό, σωματικό και συναισθηματικό πόνο. Η ταινία κόστισε επίσης στους ηθοποιούς «μια ζωή απώλειας κερδών και άλλων παροχών απασχόλησης και ευκαιριών εργασίας», σύμφωνα με την καταγγελία.

«Ξαφνικά έγιναν διάσημοι σε ένα επίπεδο που δεν περίμεναν ποτέ, και επιπλέον παραβιάστηκαν με τρόπο που δεν ήξεραν πώς να το αντιμετωπίσουν», είπε ο δικηγόρος τους. Η αποζημίωση των 500 εκατομμυρίων δολαρίων που ζητά το ζευγάρι αντιστοιχεί στα κέρδη που έχει καταγράψει η ταινία από την κυκλοφορία της το 1968.

Σύμφωνα με το Variety, η αγωγή των ηθοποιών βασίζεται σε νόμο της Καλιφόρνια που αναστέλλει προσωρινά την παραγραφή των αξιώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ο νόμος αυτός είχε προθεσμία στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Σχετικά Άρθρα