Νέα μελέτη για τον κοροναϊό: Εντοπίστηκε σε 84 σημεία του σώματος – Ακόμα και στον εγκέφαλο

 Νέα μελέτη για τον κοροναϊό: Εντοπίστηκε σε 84 σημεία του σώματος – Ακόμα και στον εγκέφαλο

Σε 84 σημεία του σώματος, ακόμα και στον εγκέφαλο, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες σε νέα τους μελέτη για τον κοροναϊό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 44 ανεμβολίαστα άτομα που νόσησαν από Covid με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους.

Όπως κατέδειξε η έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, ο ιός παρέμεινε στο σώμα για σχεδόν 8 μήνες ενώ μολύνθηκαν κυρίως οι αεραγωγοί και ο πνευμονικός ιστός. Ωστόσο οι επιστήμονες ανακάλυψαν ιικό RNA σε 84 άλλα σημεία του σώματος και σωματικά υγρά.

Οι ερευνητές βρήκαν ιικό RNA και πρωτεΐνη SARS-CoV-2 στον υποθάλαμο, στην παρεγκεφαλίδα και στο νωτιαίο μυελό ασθενούς. Παρ’ όλα αυτά βρήκαν μικρή βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό “παρά το σημαντικό ιικό φορτίο”.

Επίσης, οι επιστήμονες απομόνωσαν τον ιό από διάφορους ιστούς εντός και εκτός της αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των λεμφαδένων, του γαστρεντερικού σωλήνα, των επινεφριδίων και του οφθαλμού.

Αποδείχθηκε επίσης ότι το RNA του ιού παρέμεινε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μία περίπτωση ανιχνεύτηκε 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Daniel Chertow, είπε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα “η βιομηχανία έκρινε ότι ο SARS-CoV-2 είναι κυρίως ένας ιός του αναπνευστικού”. Κι εξήγησαν οτι περύσι μικροβιολόγοι και παθολόγοι ανέφεραν για πρώτη φορά ότι ο ιός είχε ανιχνευθεί σε όλο το σώμα. Έτσι, οι επιστήμονες στράφηκαν σε έρευνες για τη σχέση μεταξύ των μολυσμένων ιστών του σώματος και του “long covid” και των συμπτωμάτων που επιμένουν για εβδομάδες και μήνες μετά τη μόλυνση.

Σχετικά Άρθρα