Κοροναϊός: Συναγερμός στην ΕΕ – Κοινά μέτρα για το μπλοκάρισμα της διασποράς από την Κίνα

 Κοροναϊός: Συναγερμός στην ΕΕ – Κοινά μέτρα για το μπλοκάρισμα της διασποράς από την Κίνα

Αύριο Τετάρτη 4 Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) με πρωτοβουλία της Σουηδικής Προεδρίας προκειμένου να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση στο ζήτημα με τη νέα έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα. Η ανησυχία μεγαλώνει στους κόλπους της Ευρώπης μετά την απόφαση της Κίνας να άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται.

Κάποιες χώρες προχώρησαν μονομερώς σε μέτρα προκειμένου να αποφύγουν μία διασπορά κάποιας νέας μετάλλαξης. Έτσι πλέον εξετάζονται κοινά μέτρα σε όλες τις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι επί ποδός και παρακολουθει συστηματικά την εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα, όπως και οι ελληνικές υγειονομικές αρχές.

Βέβαια μέτρα στο εσωτερικό της χώρας μας προς ώρας δεν έχουν καν τεθεί, καθώς οι προσπάθειες όλων είναι να περιορισθεί η πιθανότητα μίας διασποράς στα σύνορα των Ευρωπαϊκών χωρών, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν ή όχι απ’ ευθείας πτήσεις Ελλάδος Κίνας.

Η χώρα μας θα ακολουθήσει τις όποιες αποφάσεις ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο στην Ευρώπη διαβεβαιώνουν οι Έλληνες αξιωματούχοι που από την πρώτη στιγμή ανέμεναν μία κοινή γραμμή για το θέμα από την Ε.Ε.

  • Αυτό που είναι πλέον στο τραπέζι είναι η πιθανότητα να εφαρμοσθούν μέτρα στις εισόδους των χωρών όπως προληπτικά τεστ σε όσους φθάνουν στην Ευρώπη από την Κίνα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ενώ στην αρχή οι αρμόδιες ελληνικές υγειονομικές Αρχές ήταν καθησυχαστικές για την πιθανότητα μίας νέας έξαρσης του κοροναϊού ή εμφάνισης μετάλλαξης, πλέον η εικόνα έχει αλλάξει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΕΟΔΥ τόνιζε πως «δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση».

Σχετικά Άρθρα