Σπίρτζης: Δεν σταματούν ούτε την τελευταία ημέρα του έτους την προπαγάνδα, διαστρεβλώνοντας ακόμη και την έρευνα του Spiegel

 Σπίρτζης: Δεν σταματούν ούτε την τελευταία ημέρα του έτους την προπαγάνδα, διαστρεβλώνοντας ακόμη και την έρευνα του Spiegel

“Με την αναπαραγωγή fake news στα πάντα πρόθυμα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, η Κυβέρνηση συνεχίζει ακόμη και την τελευταία μέρα του έτους την προπαγανδιστική της πολιτική, προσπαθώντας να παρουσιάσει την έρευνα του Spiegel για το θέμα των 38 προσφύγων ως δήθεν δικαίωσή της” τονίζει σε δήλωσή του ο Χρήστος Σπίρτζης.

Και προσθέτει: “Και εμείς δεν σταματάμε, ακόμη και την τελευταία ημέρα του χρόνου, να αναδεικνύουμε τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να ρίχνουμε φως στην ΑΛΗΘΕΙΑ.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, το Spiegel αναγνωρίζει – όπως άλλωστε έκανε το ΓΕΣ εδώ και μήνες- ότι η νησίδα στο Κισσάρι είναι και ελληνική παρά τα κυβερνητικά ψέματα.

Δεύτερον, διαψεύδει την κυβερνητική θέση ότι έγινε προσπάθεια οι πρόσφυγες αυτοί να εντοπιστούν, η οποία απέτυχε. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η κυβερνητική θέση] δεν είναι ιδιαιτέρως πιστευτή. Σύμφωνα με το δεδομένα γεωγραφικού προσδιορισμού από τις φωτογραφίες προσφύγων, οι πρόσφυγες βρίσκονταν στη νησίδα στο Κισσάρι τουλάχιστον στις 25 Ιουλίου 2022, το γεωγραφικό στίγμα της οποίας ήταν διαθέσιμο τόσο στις αρχές όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η νησίδα έχει μήκος λιγότερο από ένα χιλιόμετρο και απέχει σε μερικά σημεία μόνο λίγα μέτρα από την ελληνική ενδοχώρα. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει φυλάκιο της ελληνικής συνοριοφυλακής. Μοιάζει κυνικό το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό να διασώσει τους πρόσφυγες επειδή είναι εν μέρει τουρκική η νησίδα στο Κισσάρι….Η αναφορά της ελληνικής κυβέρνησης για τα γεγονότα είναι επίσης ανακριβής. Κατά περιόδους, σύμφωνα με την έρευνα του Spiegel, πρόσφυγες της ομάδας βρίσκονταν πράγματι σε ελληνικό έδαφος – και θα μπορούσαν πιθανότατα να εντοπιστούν εκεί από την ελληνική αστυνομία χωρίς κανένα πρόβλημα».

Τρίτον, πουθενά δεν υπάρχει διάψευση του θανάτου του μικρού κοριτσιού. Αντιθέτως, το Spiegel επισημαίνει ότι οι γονείς, τους οποίους συνάντησε στην προσφυγική δομή της Δράμας, επιμένουν για το θάνατο του παιδιού, όπως επιμένουν και δύο πρόσφυγες της ομάδας με τους οποίους συνομίλησε στην Ολλανδία και τη Γερμανία, όπου έχουν καταφύγει.

Σημειώνει επίσης ότι οι καταθέσεις των γονιών και άλλων προσφύγων στην συνέντευξή τους για το άσυλο μιλούν για το θάνατο του παιδιού, παρότι δέχτηκαν πιέσεις να αλλάξουν την κατάθεσή τους.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής από την αρχή ως προς το ζήτημα των 38 προσφύγων, για του οποίους υπενθυμίζεται ότι υπήρχαν ασφαλιστικά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ή έπρεπε η Κυβέρνηση να τους περισυλλέξει από τη νησίδα που άλλωστε ήταν εν μέρει ελληνική ή έπρεπε να ανεβάσει το θέμα πολιτικά ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία από τον ΟΗΕ και την ΕΕ με σκοπό να διερευνηθεί τι έγινε στη νησίδα και να παρασχεθεί στήριξη στους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Δυστυχώς αντί αυτών των επιλογών η Κυβέρνηση επέλεξε να χειριστεί το θέμα με τα επικοινωνιακά και ακροδεξιά αντανακλαστικά που την χαρακτηρίζουν με τραγικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων και για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Θέλει πολύ θράσος να κουνάει τώρα το δάχτυλο.

Το 2022 φεύγει και μαζί φεύγουν η προπαγάνδα, τα ψέματα και η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καλή χρονιά”.

Σχετικά Άρθρα