Χάος στη Βρετανία: Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας – 500 θάνατοι την εβδομάδα λόγω αναμονής στα επείγοντα

 Χάος στη Βρετανία: Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας – 500 θάνατοι την εβδομάδα λόγω αναμονής στα επείγοντα

FILE – A patient is pushed on a trolley after arriving in an ambulance outside the Royal London Hospital in the Whitechapel area of east London, Jan. 6, 2022. Scientists are seeing signals that COVID-19′s alarming omicron wave may have peaked in Britain and is about to do the same in the U.S., at which point cases may start dropping off dramatically. (AP Photo/Matt Dunham, File)

Στη Βρετανία εκτιμάται ότι έως και 500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω των καθυστερήσεων στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, όπως καταγγέλλουν υγειονομικοί.

Ο Ίαν Χίγκινσον, αντιπρόεδρος της βρετανικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής (Royal College of Emergency Medicine), επέκρινε τις απόπειρες να «υποτιμηθούν» προηγούμενες προειδοποιήσεις του οργανισμού για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, με τις αρχές να τα αποδίδουν μόνο στην πανδημία covid-19. 

Ο Χίγκινσον δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio 4: «Αυτό που ακούμε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι τα υφιστάμενα προβλήματα οφείλονται όλα στην covid ή στη γρίπη ή ότι είναι κάτι περίπλοκο και δεν πρέπει να εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα». «Αν κάποιος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γνωρίζει ότι είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Δεν είναι κάτι πρόσκαιρο. Όσα βλέπουμε κάθε χειμώνα και φαίνεται ότι εξακολουθούν να εκπλήσσουν το NHS», κατήγγειλε.

Ο πρόεδρος Royal College of Emergency Medicine, ο δρ. Έντριαν Μπόιλ, δήλωσε στο Times Radio ότι 300 με 500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα λόγω των καθυστερήσεων και των προβλημάτων στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας στους πέντε ασθενείς στην Αγγλία που διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο του NHS αναγκάστηκε να περιμένει περισσότερη από μία ώρα προτού εξεταστεί στο τμήμα επειγόντων. Τα νοσοκομεία του NHS έχουν στόχο να εξετάζουν το 95% των ασθενών που διακομίζονται με ασθενοφόρο σε 30 λεπτά και το 100% σε 60 λεπτά. Αντίστοιχα, ένας στους τρεις που έχει προσέλθει μόνος του στο νοσοκομείο περιμένει πάνω από 4 ώρες, για να εξεταστεί.

Τον Νοέμβριο 37.837 ασθενείς περίμεναν επί περισσότερες από 12 ώρες στα επείγοντα των νοσοκομείων, σύμφωνα με τα στοιχεία του NHS Αγγλίας. Πρόκειται για αύξηση κατά σχεδόν 355% σε σχέση με τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν αριθμός ανερχόταν σε 10.646.

«Αρκετά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα οποία καταδεικνύουν ότι η μακρά αναμονή στο τμήμα επειγόντων συνδέεται με άσχημη έκβαση για τους ασθενείς», επεσήμανε. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια επιδείνωση όλων όσων ακούγαμε για καιρό: τους ασθενείς να περιμένουν πολλή ώρα για ένα ασθενοφόρο. Όταν αυτό έρθει, οι ασθενείς ίσως να χρειαστεί να περιμένουν πολλή ώρα έξω από τα επείγοντα (…) Και όταν τελικά καταφέρουν να μπουν στα επείγοντα, τους περιμένει μεγάλη αναμονή μέχρι να τους δει ένας γιατρός. Και αναγκαζόμαστε να εξετάσουμε ασθενείς σε διάφορους χώρους, όπως στους διαδρόμους», υπογράμμισε ο Χίγκινσον.