Ακάρ: Η Ελλάδα “πνίγεται” στα σκάνδαλα και γι’ αυτό τα βάζει μαζί μας – Κάνουν ό,τι μπορούν για την ένταση – Όλοι καταλαβαίνουν τα κόλπα τους”

 Ακάρ: Η Ελλάδα “πνίγεται” στα σκάνδαλα και γι’ αυτό τα βάζει μαζί μας – Κάνουν ό,τι μπορούν για την ένταση – Όλοι καταλαβαίνουν τα κόλπα τους”

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα επιτίθεται στην Ελλάδα.

Ο Χουλουσί Ακάρ, σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Δευτέρας (02.01.2023) κατά την επίσκεψή του στη μελλοντική ναυαρχίδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι… «πνίγεται» στα σκάνδαλα και για να τα καλύψει, τα βάζει με την Τουρκία! 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έκανε έμμεση αναφορά στα δημοσιεύματα παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου (σ.σ. μιλώντας για υποκλοπές) αλλά και στην υπόθεση Καϊλή, κάνοντας αναφορά σε διαφθορά. 

«Υπάρχουν πολλά σκάνδαλα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει το σκάνδαλο υποκλοπών, το μεταναστευτικό σκάνδαλο, διαφθορά. Υπάρχουν επίσης αποτυχίες στην ανατολική Μεσόγειο που η ελληνική γνώμη το έχει προσέξει. 

Για να τα καλύψουν όλα αυτά, ελπίζουν να αυξήσουν την ένταση με την Τουρκία», είπε ο Χουλουσί Ακάρ. 

Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από το επίπεδο διοίκησης της TAF, εξέτασε το πλοίο TCG Anadolu, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας

Αντιδρώντας στη στάση της Ελλάδας, ο υπουργός Ακάρ είπε: «Κάνουν ότι μπορούν για την ένταση. Όλοι καταλαβαίνουν πλέον τα κόλπα της Ελλάδας».

Mox PlayerΑναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ο Ακάρ είπε: «Ως Τουρκία, λέμε πάντα στους συνομιλητές μας ότι είμαστε υπέρ του συνεχούς διαλόγου και της ειρήνης και ότι θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι το υπό ένταξη καμάρι του Ναυτικού της, το αμφιβίων επιχειρήσεων (Landing Helicopter Dock-LHD) TCG Anadolu θα μεταφέρει drones αντί για μαχητικά αεροσκάφη, που η Τουρκία δεν έχει και δεν μπορεί να αποκτήσει μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35. Γεγονός είναι ότι, πολύ δύσκολα θα βρει η Άγκυρα αεροσκάφη βραχείας ή και καθέτου απογειώσεως, ενώ τα drones δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη για τους ρόλους που αυτά επιτελούν.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι, το TCG Anadolu θα φιλοξενεί έως και 80 drones και θα ελέγχει μεταξύ 10 και 15 οπλισμένα ΤΒ-3 drones ταυτόχρονα, όπου σημειωτέον το κάθε ένα από αυτά μπορεί να παραμείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες, φέροντας  ωφέλιμο φορτίο 280 κιλών, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και οκτώ ημιενεργά κατευθυνόμενα πυρομαχικά λέιζερ με βεληνεκές έως 18 χιλιόμετρα, σε συγκερασμό με το ότι δύναται να μεταφέρει δύναμη ενός Τάγματος πεζοναυτών.

Χωρίς την δυνατότητα αυτοπροστασίας, ή την ικανότητα μεταφοράς μαχητικών, η τουρκική ναυαρχίδα απαιτεί την προστασία μέρους του υπόλοιπου τουρκικού στόλου, ώστε να προστατευτεί. Το πανάκριβο αυτό πλοίο, που ναυπηγήθηκε για να αποτελέσει δύναμη κρούσης, στην πράξη θα καταλήξει να αποδυναμώσει την ισχύ των Τούρκων για άλλες ναυτικές επιχειρήσεις.

Σχετικά Άρθρα