Η επιστροφή του Covid από την Κίνα- Παγκόσμιος συναγερμός με τον φόβο επικίνδυνης υποπαραλλαγής- Ποιές χώρες λαμβάνουν μέτρα

 Η επιστροφή του Covid από την Κίνα- Παγκόσμιος συναγερμός με τον φόβο επικίνδυνης υποπαραλλαγής- Ποιές χώρες λαμβάνουν μέτρα

Το «τσουνάμι» κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφεται στην Κίνα το τελευταίο διάστημα, προκαλεί ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, με ορισμένες χώρες να αρχίζουν ήδη να λαμβάνουν μέτρα.

Οι χώρες που βλέπουν ως απειλή την έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα αρχίζουν να υιοθετούν, σε πρώτη φάση, μέτρα για τους ταξιδιώτες.

H κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, όπως περιγράφουν και οι Finacial Times σε εκτενές άρθρο τους πριν μερικές ώρες.

Η Κίνα αντιμετωπίζει το νέο κύμα με…λογοκρισία αλλά όλοι ανησυχούν



Παρά τους σκληρούς ελέγχους στη δημόσια διαφωνία, οι Κινέζοι λογοκριτές προσπάθησαν να σταματήσουν την πλημμύρα καταγγελιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι περισσότεροι έχουν επικεντρωθεί στην έλλειψη προειδοποίησης ή προετοιμασίας για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας με ισχνούς πόρους πριν από την επαναλειτουργία.

«Εάν [η Κίνα] ανοίξει, τότε ποιος είναι ο λόγος που τόσες πολλές πόλεις κλείνουν για τρεις μήνες φέτος;» είπε ένας χρήστης των social media. «Γιατί να επιλέξουμε να ανοίξουμε το χειμώνα όταν ο ιός είναι ο πιο ενεργός και το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων είναι πιο αδύναμο;»

Ο John Delury, ειδικός στο Πανεπιστήμιο Yonsei στη Σεούλ, είπε ότι «τουλάχιστον», η ηγεσία του κόμματος αντιμετωπίζει ένα «αφηγηματικό πρόβλημα» «πώς εξηγούν στο κοινό τους τι διάολο συμβαίνει».

«Υπάρχει σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη του κοινού», είπε. «Μπορεί να μην δούμε τις άμεσες συνέπειες αυτού. Αλλά πηγαίνει στον δημόσιο λογισμό για το πόσο ικανή είναι η κυβέρνησή τους».

«Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή αρχή για την τρίτη θητεία του Xi», πρόσθεσε.

Η ξαφνική στροφή τον περασμένο μήνα από τα ανελέητα lockdowns και τις μαζικές δοκιμές ακολούθησε την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς και την αυξανόμενη απογοήτευση του κοινού με τη δρακόντεια επιβολή της στρατηγικής μηδενικού Covid από αξιωματούχους που κορυφώθηκε σε σπάνιες δημόσιες διαμαρτυρίες σε πόλεις σε όλη τη χώρα στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Γιουν Σουν, διευθυντής του Προγράμματος για την Κίνα στο Stimson Center, μια δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η πολιτική κληρονομιά της πολιτικής της Κίνας κατά του μηδενικού Covid θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στη λήψη αποφάσεων του Σι.

«Το πιο αμφισβητούμενο ερώτημα είναι ο καλύτερος χρόνος για το άνοιγμα και η προετοιμασία που θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση», είπε. «Ο πυρήνας δεν είναι αν ο Σι έχασε την αξιοπιστία του επειδή άλλαξε την πολιτική του μηδενικού Covid. Αντίθετα, είναι: αν η αλλαγή της πολιτικής ήταν αναπόφευκτη, [γιατί] δεν έκανε καλύτερη δουλειά προετοιμάζοντας τις συνέπειες;».

Η Νταϊάνα Φου, εμπειρογνώμονας στην εσωτερική πολιτική της Κίνας στην ομάδα σκέψης του Ινστιτούτου Brookings, είπε ότι η στροφή του Σι μπορεί να έγινε πολύ αργά για να σώσει τη φήμη του στα μάτια των επικριτικών πολιτών.

«Από τη μία πλευρά, αυτή η αντιστροφή της πολιτικής μπορεί να είναι απόδειξη ότι το κινεζικό πολιτικό σύστημα υπό τον Σι είναι ακόμα προσαρμοστικό και ανταποκρίνεται στις κραυγές των πολιτών του. Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζει επίσης τον εκπληκτικό βαθμό διακριτικής εξουσίας που κατέχει ο κορυφαίος ηγέτης», είπε. «Οι ζωές 1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών εξαρτώνται από το τι αποφασίζουν ο Σι και η ομάδα συμβούλων του για το πότε θα κλείσουν και πότε θα ανοίξουν τη χώρα».

Χαοτικές σκηνές

Καθώς οι χαοτικές σκηνές που εκτυλίσσονταν στην Κίνα κυριαρχούσαν στις παγκόσμιες εκπομπές ειδήσεων, η εικόνα της ικανής διαχείρισης του ιού που καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση του Xi υπέστη ένα βαρύ πλήγμα στη διεθνή σκηνή.

Χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, επέβαλαν αρνητικές απαιτήσεις τεστ Covid για επιβάτες αεροπορικών μεταφορών από την Κίνα εν μέσω έλλειψης αξιόπιστων επίσημων δεδομένων από το Πεκίνο και αυξανόμενων φόβων για νέες μεταλλάξεις του ιού.

Η Elizabeth Freund Larus, συνεργάτης στο Pacific Forum, ένα ινστιτούτο έρευνας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, είπε ότι τα μέτρα υπογράμμισαν την «έλλειψη εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση του Xi.

«Οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η κινεζική κυβέρνηση ήταν λιγότερο προσεκτική σχετικά με την προέλευση του Covid-19 και λιγότερο ειλικρινής σχετικά με τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων Covid στην Κίνα», είπε.

«Η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε σε εκατομμύρια τουρίστες να ταξιδέψουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για το σεληνιακό νέο έτος το 2020, γνωρίζοντας ότι υπήρχε νέος κορωνοϊός που μολύνει τον πληθυσμό. Όταν έγινε εμφανής το ποσοστό θνησιμότητας και μόλυνσης. . . ήταν ήδη εκτός ελέγχου στις ΗΠΑ.

«Η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να κάνει το ίδιο λάθος δύο φορές».

Συναγερμός στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κοροναϊού σε παγκόσμια κλίμακα, με 1,08 εκατ. νεκρούς
Στη νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Όμικρον υπολογίζεται πως αναλογεί το 40,5% των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα 31η Δεκεμβρίου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που καταγραφόταν την προηγούμενη, δείχνουν δεδομένα τα οποία επικαιροποιήθηκαν χθες Παρασκευή από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τον κυριότερο ομοσπονδιακό θεσμό δημόσιας υγείας.

Στην XBB.1.5 αναλογούσε το 21,7% των μολύνσεων την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε την 24η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η XBB ενοχοποιείται για αύξηση των κρουσμάτων σε ασιατικές χώρες, προκαλώντας ανησυχία λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κοροναϊού σε παγκόσμια κλίμακα, με 1,08 εκατ. νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 100 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, κατά τα δεδομένα των CDC.

Ανησυχεί και η Ευρώπη

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ» τονίζει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων
Eπιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κοροναϊό στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Απαγορεύσεις διεθνώς

Η Αυστραλία και ο Καναδάς ακολούθησαν το παράδειγμα και άλλων χωρών καλώντας τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για την Covid-19 μόλις προσγειώνονται στη χώρα τους.

Ειδικότερα, κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως θα απαιτεί οι ταξιδιώτες προς τον Καναδά που επιβαίνουν σε πτήσεις από την Κίνα να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον νέο κοροναϊό με αρνητικό αποτέλεσμα.

Το μέτρο, το οποίο θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Πέμπτης 5ης Ιανουαρίου, αφορά όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας δύο ετών και άνω που επιβαίνουν σε πτήσεις προς τον Καναδά από αεροδρόμια της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Σχετικά Άρθρα