Πούτιν – φυσικό αέριο: Επιτρέπει ξανά στις δυτικές χώρες να πληρώνουν τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ξένα νομίσματα

 Πούτιν – φυσικό αέριο: Επιτρέπει ξανά στις δυτικές χώρες να πληρώνουν τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ξένα νομίσματα

Διάταγμα που επιτρέπει στις ”μη φιλικές΄΄ δυτικές χώρες να πληρώνουν χρέη για καύσιμα σε ξένα νομίσματα, υπέγραψε την Παρασκευή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αποπληρωμή των χρεών των χωρών δεν θα σημαίνει επανέναρξη των αποστολών ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το διάταγμα.

Το εν λόγω διάταγμα άλλαξε την προηγούμενη απόφαση της Ρωσίας που ζητούσε πληρωμή σε ρούβλια για πωλήσεις φυσικού αερίου από «μη φιλικές» χώρες.

Στις 31 Μαρτίου, ο Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι οι «μη φιλικές χώρες» — αυτές που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας — πρέπει να πληρώσουν για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια, αφότου πάγωσαν τα νομισματικά περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Διακοπή ροής αερίου από την Gazprom

Στα τέλη Απριλίου, η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom διέκοψε τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς σε ρούβλια.

Η Gazprom σταμάτησε επίσης τις αποστολές σε εταιρείες ενέργειας που προμηθεύουν τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Λετονία και τη Γερμανία, με την αιτιολογία ότι δεν συμμορφώνονταν με το σύστημα πληρωμής σε ρούβλι.

ΠΗΓΗ : ot.gr

Σχετικά Άρθρα