Εκλογές 2023: Οι καθοριστικές πολιτικές μάχες στον δρόμο για τις πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική

 Εκλογές 2023: Οι καθοριστικές πολιτικές μάχες στον δρόμο για τις πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική

Η κλεψύδρα έχει αρχίσει να αδειάζει για την κυβέρνηση όπως όμως και οι επικοινωνιακές εφεδρείες στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες. Όλες οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν το στίγμα του πανικού  μπροστά στην προκρούστεια κλίνη της απλής αναλογικής με τις αυξανόμενες πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή να τρομάζουν το Μαξίμου.

Συνταγματικές εκτροπές για τις παρακολουθήσεις, ομολογίες ήττας για την ψήφο των αποδήμων, αλχημείες με τη δημόσια υγεία, τις συντάξεις και την ακρίβεια τα πεδία της σύγκρουσης για το 2023.

Το 2023 μπαίνει με καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς και στο κλείσιμο του 2022 η κυβέρνηση φρόντισε να απλώσει όλο τον τραχανά των εκκρεμοτήτων και των παθογενειών της τριετίας. Αυτές αφορούν σε κορυφαία ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα αλλά και ζητήματα μείζονος θεσμικού βάρους.

  • Πολλοί ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως την προεόρτια για πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα πολώσουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό σκηνικό. Όλα θα γίνουν γρήγορα και με παρονομαστή την απλή αναλογική.

Το φούντωμα των εκλογικών σεναρίων φουντώνει και τη δημόσια συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης είτε από την πρώτη είτε από τη δεύτερη Κυριακή. Το κρίσιμο στοιχείο σε αυτή τη συζήτηση είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και κυρίως ο ίδιος ο πρόεδρός του επιμένουν στη λύση της πρώτης Κυριακής.

Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα έχει υπερθεματίσει σε τέτοιο βαθμό που εμφανίζεται να υπερασπίζεται περισσότερο και απο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα την απλή αναλογική. Με δεδομένο ωστόσο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πολύ δύσκολα θα συνεργαζόταν με τον ωτακουστή του, η λύση στην οποία ουσιαστικά αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλη από τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η στάση της Χαριλάου Τρικούπη φέρνει χαμόγελα στην Κουμουνδούρου η οποία βλέπει μια κορυφαία επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να έρχεται στο προσκήνιο με θετικό πρόσημο αυτή τη φορά καθώς αποδυναμώνει ταυτόχρονα και τα διλλήματα της κυβερνητικής πλευράς περι σταθερότητας που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αυτοδυναμία.

  • Και όσο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βγαίνουν μπροστά και σκληρά υπέρ της λύσης από την πρώτη Κυριακή τόσο θα αναδεικνύεται εκτιμούν στελέχη του πολιτικού σχεδιασμού της Κουμουνδούρου ότι θα απογυμνώνεται το  εγχείρημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογικές περιπέτειες ή τερατογενέσεις όταν είναι το ίδιο το σχέδιό του εκείνο που υπόσχεται περιπέτειες που φτάνουν εσχάτως και σε σενάρια για ακόμη και τρίτης Κυριακής.

Ώσμωση για γέφυρες επικοινωνίας – Κλίμα γαλάζιας απομόνωσης;

Πάντως δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες και οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο αλλά και τοποθετήσεις στελεχών των δυο κομμάτων που υπό το πρίσμα της αυτονομίας του κάθε φορέα επιχειρούν να τονώσουν την ώσμωση μεταξύ προσωπικοτήτων και να στηθούν γέφυρες επικοινωνίας.

  • Κάτι που δεν αποκλείεται να μεταφραστεί και σε θεματικές συζητήσεις από την αρχή του νέου έτους πάνω στις βασικές προγραμματικές θέσεις που θέτουν τα δυο κόμματα για μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες.

Η απομόνωση πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη βαθαίνει παρατηρούν στην αντιπολίτευση και αυτή η απομόνωση σε περιβάλλον απλής αναλογικής φέρνει ως εμβρυουλκός στο φως λάθη και παθογένειες που κρύβονταν επιμελώς όλο το προηγούμενο διάστημα.

Μια τέτοια αποτυχία είναι η υπόθεση της ψήφου των αποδήμων με την συμμετοχή τους να φτάνει μόλις και μετά βίας στις 3.000 εκλογείς αριθμός αναντίστοιχος με τις έδρες που θα εκλέξουν στερώντας της από την κορεσμένη Αττική και την Αχαΐα.

Από τους εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς που θα εγγράφονταν, όπως διαλαλούσαν από τη ΝΔ κατά την ψήφιση του νόμου, το Μοσχάτο βλέπει τώρα να στερείται τρεις έδρες από περιφέρειες οπου έχει υπερπροσφορά υποψηφίων.

Η προσπάθεια του Υπουργού Εσωτερικών να πάρει πίσω τις έδρες από τους ομογενείς για να διασώσει κάποιους από το Νότιο τομέα και την Ά Αθήνας πέφτει στο κενό και αποτυπώνει και το βάθος της απομόνωσης στο οποίο βυθίζεται ο κ. Μητσοτάκης.

  • ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είπαν ήδη όχι στον Μάκη Βορίδη και το πράγμα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο για τη γαλάζια παράταξη. Το κλίμα πανικού αποτυπώνεται και στις υποκλοπές.

Παραμένουν στην επικαιρότητα οι υποκλοπές

Μπορεί το ζήτημα να έχει ατονήσει το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι μεθοδεύσεις και το παρασκήνιο ρίχνουν βαριά σκιά για μια ακόμη φορά στο πολίτευμα. Το 2023 και στην πορεία προς τις κάλπες το θέμα κάθε άλλο παρά θα ξεχαστεί.

Οι διαρροές δίνουν και παίρνουν για αλλαγές εν πλω και παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ, η διοίκηση της οποίας δίνει μάχη γοήτρου εκ μέρους όλου του νομικού κόσμου της χώρας και παράλληλα υπεράσπισης του Συντάγματος από όσους κυβερνητικούς παράγοντες επιχειρούν να το «νομιμοποιήσουν» ελέω αντισυνταγματικότητας των νόμων που ψηφίζονται για να συγκαλύψουν σκάνδαλα όπως οι υποκλοπές.

  • Από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για σενάρια «πραξικοπήματος» και ανατροπής των συνταγματικών προβλέψεων ελέγχου των ανεξάρτητων αρχών από τα ανώτατα δικαστήρια και όχι από την εκτελεστική εξουσία ή τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όλα αυτά σύμφωνα με την Κουμουνδούρου προδίδουν πανικό πλησιάζοντας την ώρα της εκλογικής κρίσης. Οι κάλπες και η πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι εκείνες που θα φέρουν την κάθαρση στο σκάνδαλο της συγκάλυψης των παρακολουθήσεων από το σύστημα Μαξίμου.

Αναπόφευκτα το ζήτημα θα βρεθεί ψηλά στην προεκλογική ατζέντα καθώς έχει πολλαπλασιαστική επίδραση πάνω στα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Αν και πέρασαν αρκετοί μήνες μέχρι να διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο το ζήτημα των παρακολουθήσεων αποδείχτηκε ότι έχει βαθύτερη επίδραση σε όσα βιώνουν οι πολίτες.

«Άθλιες μέθοδοι για άθλιες πολιτικές» είπε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας παράλληλα το σύστημα που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ελεγχθεί ουσιαστικά η ροή του χρήματος μέσα από λεόντειες συμβάσεις, απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων, πάρτι ημετέρων στην ενέργεια και οσμή μιζών στο εξοπλιστικό ράλι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μητέρα των μαχών

Σε αυτό το πεδίο θα επιχειρήσει να δώσει τη μητέρα των μαχών ο Αλέξης Τσίπρας που δεν είναι άλλη από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια σε συνδυασμό με ένα κρεσέντο κοροϊδίας που έχει δώσει η κυβέρνηση σε βάρος των συνταξιούχων και σε βάρος της δημόσιας υγείας.

  • Η αποκαθήλωση των στερεοτύπων ότι η κυβέρνηση πέτυχε στις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει είναι ίσως η δυσκολότερη μάχη που έχει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι στην περίπτωση της πανδημίας οι αριθμοί είναι αυτοί που μιλούν από μόνοι τους όταν οι νεκροί από το covid19 αγγίζουν του 35.000, όπως και η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων που όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν αλλά σήμερα μπροστά σε ένα νέο πανδημικό κύμα ιώσεων έχει φέρει στα όρια του το σύστημα υγείας ενώ οι ελλείψεις σε φάρμακα επιχειρείται και πάλι να αποδοθεί σε εξωγενείς παράγοντες και όχι στην αποτυχία του υπουργείου υγείας να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες για τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης και απλά φαρμακευτικά σκευάσματα για παιδιά.

  • Κι αν το ένα βλέμμα στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα το έχει στους νέους οπου ήδη προηγείται με βάση και τις τρέχουσες μετρήσεις το άλλο βλέμμα θα είναι πάνω στους συνταξιούχους.

Οι αυξήσεις που διατυμπανίζει η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα αποδειχθούν μια ακόμη κοροϊδία σε βάρος της τρίτης ηλικίας.

Ήδη οι αυξήσεις έχουν περιοριστεί σε πολύ μικρότερο αριθμό δικαιούχων ενώ όσο θα πλησιάζει το Πάσχα ο κ. Τσίπρα θα θυμίζει όλο και ηχηρά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι για τέταρτη συνεχή χρονιά με ευθύνη του κ Μητσοτάκη δεν θα πάρουν τη 13η σύνταξη που είχε εγκαινιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα