Άλλα “ήθη” στην Πορτογαλία: Παραιτήθηκε κορυφαίος υπουργός για αποζημίωση συνεργάτη του από τον εθνικό αερομεταφορέα

 Άλλα “ήθη” στην Πορτογαλία: Παραιτήθηκε κορυφαίος υπουργός για αποζημίωση συνεργάτη του από τον εθνικό αερομεταφορέα

Minister of Parliamentary Affairs Pedro Nuno Santos talks to Portugal’s Prime Minister Antonio Costa during the no-confidence motion over forest fires, at the parliament in Lisbon, Portugal October 24, 2017. REUTERS/Pedro Nunes/

Άλλα πολιτικά ήθη ισχύουν, απ΄ ότι φαίνεται, στην Πορτογαλία, όπου παραιτήθηκε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα, επειδή κυβερνητική αξιωματούχος υπό την δική του ευθύνη έλαβε αποζημίωση μισού εκατομμυρίου ευρώ από τον εθνικό αερομεταφορέα TAP που εποπτεύεται από το υπουργείο του. Στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Κόστα το νόμιμο δεν είναι, προφανώς, και ηθικό.

Ο υπουργός Υποδομών και Στέγασης της Πορτογαλίας Πέδρο Νούνο Σάντος παραιτήθηκε την Πέμπτη από τη θέση του, όπως αναφέρει το Politico, εν μέσω μεγάλης δημόσιας κατακραυγής για επιταγή απόλυσης μισού εκατομμυρίου ευρώ (αποζημίωση) που έλαβε κυβερνητικός αξιωματούχος από την εθνική αεροπορική εταιρεία TAP, η οποία ήταν υπό την εξουσία του.

«Λόγω της κοινής αντίληψης και του αισθήματος γύρω από αυτή την υπόθεση, ο υπουργός Υποδομών και Στέγασης, Πέδρο Νούνο Σάντος, σκοπεύει, σε αυτό το πλαίσιο, να αναλάβει πολιτική ευθύνη και υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό», ανακοίνωσε το γραφείο του Νούνο Σάντος. μια δήλωση . Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα αποδέχθηκε την παραίτησή του λίγο αργότερα.

Η διαμάχη ξέσπασε όταν η πορτογαλική εφημερίδα Correio da Manhã αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι η τότε υπουργός Οικονομικών Αλεξάντρα Ρέις είχε λάβει «περίπου 500.000 ευρώ» ως αποζημίωση απόλυσης όταν αποχώρησε από την κρατική αεροπορική εταιρεία TAP τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο εθνικός αερομεταφορέας TAP επιβεβαίωσε αργότερα το ποσό, γεγονός που ανάγκασε τη Ρέις να αποδεχθεί το αίτημα παραίτησης από τον προϊστάμενό της, υπουργό Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα, την Τρίτη .

Ωστόσο, καθώς ο Νούνο Σάντος «έμαθε τους όρους της συμφωνίας και εν όψει των αμφιβολιών που τέθηκαν στο μεταξύ, ζήτησε από τον TAP εξηγήσεις γύρω από αυτή τη διαδικασία».

Σχετικά Άρθρα