Διογκώνεται το πρόβλημα ελλείψεων σε φάρμακα με τις ιώσεις σε έξαρση- Επικρίσεις στο Υπ. Υγείας

 Διογκώνεται το πρόβλημα ελλείψεων σε φάρμακα με τις ιώσεις σε έξαρση- Επικρίσεις στο Υπ. Υγείας

Την ώρα που οι ιώσεις παρουσιάζουν τεράστια έξαρση σε παιδιά και ενήλικες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα έχουν επιδοθεί σε σαφάρι αναζήτησης ακόμη και αντιπυρετικού αφού το πρόβλημα όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά δείχνει και να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.

Υψηλή ζήτηση υπάρχει και στα παιδικά φάρμακα εν μέσω της εποχικής έξαρσης των ασθενειών, ενώ η κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνεται στο ότι οι παιδιατρικές κλινικές γέμισαν χριστουγεννιάτικα λόγω γρίπης και κοροναϊού που στέλνουν δεκάδες παιδάκια στο νοσοκομείο.

Η «Καθημερινή» αποκάλυψε πως υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα, αναλγητικά, σιρόπια. Ο λόγος; Η έκρηξη των ιώσεων και η αυξημένη ζήτηση για φάρμακα που συνέπεσε με την περίοδο των εορτών και τη χαμηλή τροφοδοσία της αγοράς αφού πολλές φαρμακευτικές έκλεισαν για Χριστούγεννα.

Η λίστα με τα φάρμακα σε έλλειψη

Από τα πολλά σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», τα πιο βασικά είναι τα εξής:

  • Augmentin
  • Klaricid
  • Depon
  • Algofren
  • Aerolin
  • Flixotide
  • Seretide
  • Nexium
  • Tamiflu

Και η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη αφού όπως αναφέρει το Open, εκτός από τα αντιβιοτικά, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν επίσης στα φάρμακα για την καρδιά, για το αναπνευστικό, για τον σακχαρώδη διαβήτη και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πλεύρης: «Θα το μετανιώσουν»

Για το σοβαρότατο θέμα με τις ελλείψεις στα φάρμακα, κυρίως στα παιδιατρικά και τις αντιβιώσεις για τα αναπνευστικά προβλήματα, μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λέγοντας ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι οι μητέρες εταιρείες (οι κατασκευάστριες) σπρώχνουν τα φάρμακά τους εκεί που αυτά πωλούνται πιο ακριβά.

«Με περισσότερες παραγγελίες και έλεγχο στις φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούμε να λύσουμε το κομμάτι αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. «Έχουμε απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 260 φάρμακα και παράλληλα ελέγχονται οι φαρμακαποθήκες. Όποιος κρατάει στοκ, δεν θα ξαναεργαστεί στον χώρο του φαρμακείου. Θα ανοίξει φάκελος στον εισαγγελέα» πρόσθεσε και συνέχισε:

«Όσες φαρμακαποθήκες κρατάνε στοκ το δηλώσουν άμεσα, αλλιώς θα το μετανιώσουν. Θα πάνε στα ποινικά δικαστήρια και θα κλείσουν».

ΠΙΣ: Το υπουργείο Υγείας κινείται στη λάθος κατεύθυνση για τις ελλείψεις φαρμάκων

Όμως, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένονται τι 2023 παγκοσμίως. Τονίζει μάλιστα πως «φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση».

«Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Επίσης, κάνει λόγο για «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει «άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».

Ελέγχονται για τα αποθέματά τους οι φαρμακαποθήκες

Εν τω μεταξύ ο ΕΟΦ ανακοίνωσε χθες την αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων για δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα οι οποίες δεν δέχθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο των αποθεμάτων τους. Η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθούν από τον ΕΟΦ.

Ως εκ τούτου οι φαρμακαποθήκες δεν νομιμοποιούνται όσο διαρκεί η αναστολή να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα.