Ο Σάντσεθ “μηδένισε” τον ΦΠΑ και άναψε φωτιές στην Αθήνα – Συναγερμός στην κυβένηση για επιχειρήματα μετά την σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση

 Ο Σάντσεθ “μηδένισε” τον ΦΠΑ και άναψε φωτιές στην Αθήνα – Συναγερμός στην κυβένηση για επιχειρήματα μετά την σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση

Η ακρίβεια, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θα είναι το πρωταρχικό κριτήριο που θα καθορίσει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές. Το κυβερνητικό επιτελείο αρνείται να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως ζητάει εδώ και καιρό σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ την ίδια ώρα η Ισπανία προσχώρησε στο μπλοκ των χωρών που έλαβαν δραστικές πρωτοβουλίες.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ αποφάσισε την μείωση του ΦΠΑ από 4% σε 0% στα βασικά τρόφιμα (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά) , την μείωση του ΦΠΑ από 10% σε 5% στα έλαια και τα μακαρόνια καθώς και την ενίσχυση 200 ευρώ σε 4,2 εκατ. οικογένειες με εισόδημα έως και 27.000 ευρώ. Αποφάσεις που είναι στη λογική των προτάσεων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπολίτευση ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, προκαλώνστας συναγερμό στο Μαξίμου το οποίο έδωσε εντολή να προς τα κυβερνητικά στελέχη, να αποδομήσουν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ με στοιχεία και επιχειρήματα που να καταδεικνύουν την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

  • Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι η μία μετά την άλλη, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες.

Εκτός από την ακρίβεια η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή χονδεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη με 248 ευρώ έναντι 16 της Ισπανίας και 14 της Γερμανίας, προκαλεί εύλογες απορίες στην κοινωνία και αμηχανία στους γαλάζιους βουλευτές που έρχονται αντιμέτωποι με την οργή των ψηφοφόρων τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προσπάθησε να αποδομήσει και ιδεολογικά τα μέτρα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η κεντροδεξιά Κυβέρνηση της Ελλάδας, έχει πετύχει πολύ καλύτερες επιδόσεις για την Πατρίδα και για την ελληνική κοινωνία από τη σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Ισπανίας. Συνέδεσε τη μείωση του ΦΠΑ με την υπερφορολογήσει ενώ επέμεινε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν το μέτρο αυτό θα περάσει στην τσέπη των πολιτών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • «Η Ισπανία έχει μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια από εμάς. Έχει ένα χρέος της τάξεως του 112% του Α.Ε.Π., το δικό μας χρέος ήταν στο 194% του Α.Ε.Π.. Πέφτει, αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Με απλά λόγια, τα 3,5 δισ. που θα έλειπαν από την Ελλάδα αν εφαρμόζαμε αυτού του είδους τα μέτρα, θα μας έβαζαν σε περιπέτειες σαν κι αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν. Κανείς δεν έχει υποδείξει από πού θα αναπληρωνόταν αυτό το κενό. Θα βάζαμε καινούργιους φόρους; Θα αυξάναμε ξανά τον ΕΝΦΙΑ; Θα ξαναμπαίναμε σε μια λογική και συζήτηση της προηγούμενης τετραετίας;,

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης δήλωσε:

  • «Η σύγκριση με την Ισπανία είναι ατυχής και να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει γιατί δεν τον συμφέρει. Ο κύριος Σάντσεθ με τους Podemos είχαν την εξαιρετική τύχη να κληρονομήσουν από την Κυβέρνηση της δεξιάς στην Ισπανία, 4% και 10% ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Το 4% το έκαναν 0%, το 10% το έκαναν 5%. Εμείς είχαμε την εξαιρετική ατυχία να έχουμε παραλάβει από τον ΣΥΡΙΖΑ 24% και 13% ΦΠΑ. ‘Αρα, όπως καταλαβαίνετε η δημοσιονομική επίπτωση ενός μέτρου από το 24% στο 10% ή από το 24% στο 0% είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι από το 4% στο 0%. Ας είχαμε και εμείς για πάντα τη δεξιά στην εξουσία να έχουμε 0% ΦΠΑ, είναι η σωστή απάντηση. Όσο έχεις τους δεξιούς οι φόροι πέφτουν, όπως μειώσαμε το ΦΠΑ, όπως μειώσαμε το φόρο εισοδήματος, όπως μειώσαμε το φόρο στο μέρισμα, όπως μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης. Δεν θα μας κουνιέται ο ΣΥΡΙΖΑ, πάει πολύ. Πείτε του κυρίου Τσίπρα, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Είσαι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχεις φορολογήσει ό,τι πετάει, ό,τι κολυμπάει και ό,τι αναπνέει και μιλάς στον Μητσοτάκη που έχει μειώσει 25 φόρους και το ΦΠΑ. Έλεος».

ΣΥΡΙΖΑ: Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα

«Για να μην βάλει σε περιπέτεια τα υπερκέρδη λίγων ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τη μείωση  στα τρόφιμα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Ο κ. Οικονόμου προσπαθεί να πείσει πως η οικονομία θα μπει σε περιπέτειες αν μειώσει το ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως κάνουν μία σειρά από χώρες για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια με τελευταία την Ισπανία, αλλά δεν θα μπει σε περιπέτειες από το γαλάζιο πλιάτσικο με 8,5 δις. απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και φίλους της ΝΔ. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αδυνατεί να κατανοήσει την περιπέτεια επιβίωσης χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν βγάζουν πλέον ούτε το μισό μήνα με το εισόδημά τους. Το μόνο που κάνει είναι να αφήνει ανεξέλεγκτη εδώ και ενάμισι χρόνο την αισχροκέρδεια και να την επιδοτεί κιόλας με τα χρήματα των φορολογουμένων από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ. 

Αν λοιπόν ψάχνει πόρους η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να χρηματοδοτήσει τη μείωση του ΦΠΑ την ώρα που έρχονται νέες ανατιμήσεις ως και 20% στην αγορά, δεν έχει παρά να φορολογήσει τα πραγματικά υπερκέρδη δισεκατομμυρίων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων και των τραπεζών. Δεν θα το κάνει όμως, γιατί η πολιτική της είναι άδικη, υπέρ των λίγων και ισχυρών και σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση για δικαιοσύνη παντού».

Αναλυτικά η αντιπαράθεση κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα “μέτρα Σάντσεθ”

Να σημειωθεί ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι “η Ισπανία έχει μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια από εμάς. Έχει ένα χρέος της τάξεως του 112% του Α.Ε.Π., το δικό μας χρέος ήταν στο 194% του Α.Ε.Π..

Πέφτει, αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Με απλά λόγια, τα 3,5 δισ. που θα έλειπαν από την Ελλάδα αν εφαρμόζαμε αυτού του είδους τα μέτρα, θα μας έβαζαν σε περιπέτειες σαν κι αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν.

Κανείς δεν έχει υποδείξει από πού θα αναπληρωνόταν αυτό το κενό. Θα βάζαμε καινούργιους φόρους; Θα αυξάναμε ξανά τον ΕΝΦΙΑ; Θα ξαναμπαίναμε σε μια λογική και συζήτηση της προηγούμενης τετραετίας;” είπε ο κ. Οικονόμου και επέμεινε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν το μέτρο αυτό θα περάσει στην τσέπη των πολιτών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο MEGA, τις προηγούμενες μέρες σχολιάζοντας και τις αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης για σημαντική μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής ανέφερε χαρακτηριστικά: “Οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών μέτρων. Η Ελλάδα μειώνει φόρους, κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης -τις τελευταίες ημέρες μίλησα με δημόσιους υπαλλήλους που για πρώτη φορά είδαν μόνιμες αύξηση των απολαβών τους. Έχουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, έχουμε την επιδότηση και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης”.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, “η παροχή βοήθειας στους πολίτες δεν γίνεται μόνο με ένα μέτρο -και βάζω σε αυτά και την επιδότηση του ρεύματος, η οποία είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Ισπανία. Άρα, όταν αξιολογείς το πώς βοηθάς έναν πολίτη το αξιολογείς ως κυβέρνηση στο σύνολο των μέτρων κι όχι μόνο σε ένα μέτρο”. Ειδικά για τα τρόφιμα, ο υπουργός διευκρίνισε: “Στα τρόφιμα η κυβέρνηση έχει κάνει μία επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό, τα 650 εκατομμύρια, να δοθούν στους καταναλωτές. Έτσι, μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Συνεπώς η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη κι όχι οριζόντια, καταλήγει στον καταναλωτή. Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι 3,5 δισ. ευρώ το έτος, που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε”.

Σχετικά με τις προτάσεις για μείωση φόρων στα καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: “Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά διαφορετικά. Το θέμα είναι τι δημοσιονομικό περιθώριο έχεις και τι επιλογές έχεις ως κυβέρνηση για να στηρίξεις τον πολίτη. Στα καύσιμα, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δίναμε το ”fuel pass”, δίναμε επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και δίνουμε πολύ γενναία επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πολιτική της κυβέρνησης είναι η βοήθεια στους πολίτες με συνδυασμό μέτρων και η απόδειξη έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βοηθάει τους πολίτες με το 2,3 του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3%”. “Βοηθάμε τους πολίτες με όσα αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός”, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, και συνέχισε επεξηγώντας πως “έχει αποδειχθεί ότι την τελευταία τριετία κάνουμε ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και επειδή πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Εάν δημιουργηθεί θα επιστρέψει στην κοινωνία και αυτό δεν θα έχει να κάνει με τις εκλογές”.

Για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική κίνηση, καθώς η κυβέρνηση έχει βάλει για το 2023 στην άκρη ένα ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν τα νοικοκυριά για την ενεργειακή κρίση, σε περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

Βέβαια, σε όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το κατά πόσο τα χρήματα που “πέφτουν” ως ενισχύσεις όλο αυτό το διάστημα και ειδικά την περίοδο της πανδημίας έχουν αποτέλεσμα και είναι με δείκτες “δικαιοσύνης”.

Το “καλάθι” και ο Γεωργιάδης

Το δικό του στίγμα στη διαπάλη επιχειρημάτων βάζει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με αιχμή το “καλάθι του νοικοκυριού” που προτάσσεται ως “ανάχωμα” στην ακρίβεια.

“Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι όσο περισσότερος κόσμος ψωνίζει από το «Καλάθι του Νοικοκυριού» τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι καταναλωτές.Και επειδή έγινε όλη αυτή η συζήτηση για τον ΦΠΑ, εμείς έχουμε βρει ένα εργαλείο που δουλεύει και ρίχνει την τιμή για τον καταναλωτή χωρίς δημοσιονομικό κόστος, μόνο και μόνο εκμεταλλευόμενοι τον ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων” ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. “Θέλω να ευχαριστήσω τις αλυσίδες για άλλη μία φορά, όλες έχουν πάει πολύ καλά και έχουν βάλει πλάτη. Αν δείτε τις τιμές στα καλάθια, ενώ την πρώτη βδομάδα οι αλυσίδες είχαν μεγάλη απόκλιση, τώρα πια οι αλυσίδες έχουν συγκλίνει μεταξύ τους. Εγώ εντυπωσιάζομαι που μετά από 9 εβδομάδες όλες οι αλυσίδες βρίσκουν ακόμα τρόπο και κατεβάζουν τις τιμές” τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκριση που κάνει με την Ισπανία.

“Η σύγκριση με την Ισπανία είναι ατυχής και να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει γιατί δεν τον συμφέρει. Ο κύριος Σάντσεθ με τους Podemos είχαν την εξαιρετική τύχη να κληρονομήσουν από την Κυβέρνηση της δεξιάς στην Ισπανία, 4% και 10% ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Το 4% το έκαναν 0%, το 10% το έκαναν 5%. Εμείς είχαμε την εξαιρετική ατυχία να έχουμε παραλάβει από τον ΣΥΡΙΖΑ 24% και 13% ΦΠΑ. Άρα, όπως καταλαβαίνετε η δημοσιονομική επίπτωση ενός μέτρου από το 24% στο 10% ή από το 24% στο 0% είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι από το 4% στο 0.

Ας είχαμε και εμείς για πάντα τη δεξιά στην εξουσία να έχουμε 0% ΦΠΑ, είναι η σωστή απάντηση. Όσο έχεις τους δεξιούς οι φόροι πέφτουν, όπως μειώσαμε το ΦΠΑ, όπως μειώσαμε το φόρο εισοδήματος, όπως μειώσαμε το φόρο στο μέρισμα, όπως μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης.”

Δεν θα μας κουνιέται ο ΣΥΡΙΖΑ, πάει πολύ. Πείτε του κυρίου Τσίπρα, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Είσαι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχεις φορολογήσει ό,τι πετάει, ό,τι κολυμπάει και ό,τι αναπνέει και μιλάς στον Μητσοτάκη που έχει μειώσει 25 φόρους και το ΦΠΑ. Έλεος” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ

“Κεντρικό σύνθημά μας στο δρόμο προς τις εκλογές είναι η Δικαιοσύνη”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “TRT”.

Αναφερθείς στο ζήτημα της ακρίβειας, υπογράμμισε: “δικαιοσύνη σημαίνει να μπει τέλος στη αδικία της αισχροκέρδειας». «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MRB, το 77,3% των πολιτών λένε ότι πλέον στη χώρα δεν έχουμε απλά ακρίβεια, αλλά αισχροκέρδεια”, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: “με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην Ελλάδα, στη χονδρική αγορά στο ρεύμα, πληρώνουμε 240 ευρώ τη μεγαβατώρα, τη στιγμή που σε άλλες χώρες πληρώνουν 30 ή ακόμα και 15 ευρώ τη μεγαβατώρα”.

“Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Πρώτα από όλα στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε στην έναρξη της ενεργειακής κρίσης να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ. Μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού θα μπορούσε να συγκρατεί τις τιμές και αυτό όχι μόνο με όρους κοινωνικής πολιτικής, αλλά και με όρους αναπτυξιακούς. Γιατί όταν έχουν ξεφύγει τόσο πολύ οι τιμές στο ρεύμα, μία μικρομεσαία επιχείρηση ζορίζεται εξίσου με ένα νοικοκυριό”, εξήγησε.

Ακόμα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αφήσει τελείως ανεξέλεγκτη την αγορά ενέργειας. Όταν οι πάροχοι ενέργειας δούλεψαν τον Οκτώβρη με 166% περιθώριο κέρδους –αγόραζαν τη μεγαβατώρα στα 240 ευρώ και την πουλούσαν στα 620- αυτό είναι λεηλασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Κεντρικό ζήτημα για εμάς είναι μπει τέλος σε αυτήν την αδικία της αισχροκέρδειας, να ενισχύσουμε με δίκαιο τρόπο το εισόδημα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και να ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος, με 120 δόσεις και διαγραφή ενός μέρους του πανδημικού χρέους. Αυτό το τρίπτυχο μαζί με το ζήτημα του κράτους Δικαίου και την πολύ σημαντική υπόθεση των παρακολουθήσεων, είναι οι κεντρικοί μας άξονες στο δρόμο προς τις εκλογές και συμπυκνώνονται στο σύνθημα Δικαιοσύνη παντού”, δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

“Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει επίσης ξεφύγει και δεν είναι 10% όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στα γαλακτοκομικά φτάνει στο 25%, στο κρέας στο 17%, στο ψωμί και στα δημητριακά ακουμπά το 19%” είπε και πρόσθεσε: “λύση είναι η μείωση του ΦΠΑ, είδαμε τι κάνει η Ισπανία αυτές τις μέρες που μηδενίζει το ΦΠΑ”.

“Χρειάζεται επίσης η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ενώ είναι κομβικής σημασίας η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ”, τόνισε.

“Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παγωμένο το μισθό τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια”, σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι χρειάζεται, πέρα από την αύξηση του κατώτατου στον ιδιωτικό τομέα, “μία αύξηση και στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων στο 10% για να αντισταθμιστεί η ζημιά από τον πληθωρισμό”.

“Κρίσιμο ζήτημα είναι επίσης οι αποδοχές των συνταξιούχων. Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ο τέταρτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στον οποίο για άλλη μια φορά έχει κοπεί η μόνιμη παροχή 850 εκ. της 13ης σύνταξης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και είχε ψηφίσει τότε και η ΝΔ. 4 χρόνια μιλάμε για περικοπή πάνω από 3,5 δισ. από τους συνταξιούχους με υπογραφή Μητσοτάκη”, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. “Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέρα από την επαναφορά του μέρους εκείνου της 13ης σύνταξης που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα γίνει και η επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων που κερδήθηκαν στα δικαστήρια, σε 3 ετήσιες δόσεις”, υπογράμμισε.

“Είναι απαραίτητη επίσης η επαναφορά ενός πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η πρότασή μας είναι να υπάρξει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ –τα εισοδήματα που προκύπτουν από εργασία να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο για όλους τους εργαζόμενους”, είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σχετικά Άρθρα