Αιφνίδια και “βουβή” παραίτηση Σμυρλή από Γ.Γ του ΥΠΕΞ- Είχε υπογράψει τις άδειες εξαγωγής του Pretador

 Αιφνίδια και “βουβή” παραίτηση Σμυρλή από Γ.Γ του ΥΠΕΞ- Είχε υπογράψει τις άδειες εξαγωγής του Pretador

Ο ΓενικόςΓραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ΕξωστρέφειαςΓιάννης Σμυρλής, υπέβαλε χθες Πέμπτη, με επιστολή του προς τον Υπουργό ΕξωτερικώνΝίκο Δένδια, την παραίτησή του, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Το όνομα του κ. Σμυρλή είχε πριν από λίγες ημέρες συνδεθεί με το κακόβουλο λογισμικό Predator με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι εκείνος είχε ενεργό ρόλο σε εξαγωγή του στην Μαδαγασκάρη.

Η παραίτηση Σμυρλή έγινε μάλλον αιφνιδιαστικά και “βουβά” καθώς έχει παρέλθει διάστημα αρκετών εβδομάδων από την αποκάλυψη της εμπλοκής της υπηρεσίας που προϊστατο στην εξαγωγή του Pretador, και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε απαίτηση του υπουργού Εξωτερικών να γίνει, κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσε να αποφύγει. Ο κ. Σμυρλής θεωρείται στέλεχος πολύ κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο κ. Σμυρλής στην επιστολή του αναφέρει ότι υποβάλλει την παραίτηση του για καθαρά προσωπικούς λόγους, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΕΞ.

Το μήνυμα του κ. Σμυρλή

«Σήμερα ολοκληρώνεται ένας πολύ σημαντικός κύκλος μεταρρυθμίσεων και επιτυχών δράσεων για εμένα και ανοίγει ένας νέος, καθώς επιστρατεύομαι στον εκλογικό αγώνα για τη νέα μεγάλη νίκη της ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Τα τελευταία 2 χρόνια από τη θέση του Γενικού Γραμματέα ΔΟΣ & Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και του Προέδρου της Enterprise Greece, μέσω μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας και τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννη:

  • Πετύχαμε την υλοποίηση και λειτουργία μιας νέας συνεκτικής δομής οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, στην οποία για πρώτη φορά συνδέθηκαν επιχειρησιακά οι Εμπορικοί Ακόλουθοι (ΟΕΥ) του ΥΠΕΞ με τους δύο (2) εξωστρεφείς οργανισμούς, την Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων) και την Export Credit Greece (Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων).
  • Εκπονήσαμε και υλοποιήσαμε, για πρώτη φορά, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, το πρώτο κοινό σχέδιο δράσεων κρατικών και ιδιωτικών φορέων.
  • Συνδέσαμε, μέσα από το Συμβούλιο Εξωστρέφειας, την ελληνική επιχειρηματικότητα με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης, για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
  • Ενεργοποιήσαμε και καθιερώσαμε την Κυβερνητική Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου με την εκπόνηση Οδικού Χάρτη Δράσεων για την απλοποίηση προ-τελωνειακών διαδικασιών.
  • Αναβαθμίσαμε τον ρόλο της EnterpriseGreece, επιτυγχάνοντας νέο ρεκόρ Στρατηγικών Επενδύσεων ύψους άνω των 8 δις ευρώ και συμβάλλοντας σημαντικά, μέσα από εκατοντάδες δράσεις και εκθέσεις, στην καταγραφή νέου ρεκόρ εξαγωγών 40 δις το 2021 και άνω των 45 δις το 2022.
  • Εκσυγχρονίσαμε και μετασχηματίσαμε την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (παλιός ΟAΕΠ), ώστε να συμβάλλει καθοριστικά στη στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων.
  • Στηρίξαμε και αναβαθμίσαμε τα 60 Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στις αρχές εξωτερικού και τα συνδέσαμε απευθείας με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Στο κλείσιμο αυτού του κύκλου δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει όλα αυτά τα χρόνια, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τα παραγωγικά Υπουργεία, τους παραγωγικούς φορείς και τους συνδέσμους των επιχειρήσεων για τη πολύ καλή συνεργασία και φυσικά όλες και όλους τους συνεργάτες μου στο ΥΠΕΞ και στην Enterprise Greece για την πολύτιμη βοήθειά τους».