Σεισμός στα Ψαχνά: Παραμένει η επιφυλακή – Πάνω από 70 μετασεισμοί – “Νωρίς να μιλήσουμε για τον κύριο σεισμό” (vid)

 Σεισμός στα Ψαχνά: Παραμένει η επιφυλακή – Πάνω από 70 μετασεισμοί  – “Νωρίς να μιλήσουμε για τον κύριο σεισμό” (vid)

Η σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ κοντά στα Ψαχνά έχει θέσει σε εγρήγορση τους επιστήμονες. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 70 μετασεισμοί, ενώ έχουν σημειωθεί κι άλλες σεισμικές δονήσεις, μικρότερου βεληνεκούς, οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί στο σύστημα, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Είναι ακόμα νωρίς να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ο σεισμός της Τετάρτης δεν σχετίζεται άμεσα με τη σεισμική δραστηριότητα στη νότια πλευρά του νησιού.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΌ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ:

«Πριν από τον σεισμό στα Ψαχνά δεν είχαν σημειωθεί προσεισμοί. Χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στη σύγκλιση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καταγράφοντας τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.

Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέλυσε στο Mega τη διαφορά του σεισμού στα Ψαχνά με τη σεισμική δραστηριότητα στους Ζάρακες. Είπε ότι η σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε σε μία περιοχή με πολλούς κατοίκους (καθώς η Χαλκίδα και τα Ψαχνά βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο), γεγονός που κάνει πιο σύνθετο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

  • «Πρόκειται για ένα ενεργό ρήγμα που δίνει κατά καιρούς μικρές δονήσεις. Είχε 12 χρόνια να δώσει έναν τόσο μεγάλο σεισμό. Είναι ένα ρήγμα που δεν μένει ήσυχο», επεσήμανε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. «Θα είμαστε σε επιφυλακή για αρκετές μέρες ακόμα», υπογράμμισε.

  • Σήμερα Πέμπτη θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Επίσης σήμερα αναμένονται στην περιοχή μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

«Δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες στις αρχές και στην Περιφέρεια προκειμένου να θέσουν σε ετοιμότητα και να επανεξετάσουν το σχέδιο εγκέλαδος 2» τόνισε ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ.

Στους πολίτες συστήνεται:

(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες

(β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους για προστασία από πτώση αντικειμένων.

Σχετικά Άρθρα