Πρύτανης ΑΠΘ για βανδαλισμό εβραϊκού μνημείου: “Αποτροπιασμός, οργή και βαθιά θλίψη”

 Πρύτανης ΑΠΘ για βανδαλισμό εβραϊκού μνημείου: “Αποτροπιασμός, οργή και βαθιά θλίψη”

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, εξέφρασε την οργή του για τον βανδαλισμό του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παπαϊωάννου, σε τοποθέτησή του τόνισε πως άμεσα αρχίζει έρευνα για την διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία, όπως σημείωσε, προκαλεί «αποτροπιασμό, οργή και θλίψη».

«Αποτροπιασμό, οργή και βαθιά θλίψη προκαλεί ο βανδαλισμός του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στον χώρο του Πανεπιστημίου μας. Η καταδίκη της έκνομης και αηθούς αυτής ενέργειας από σύσσωμη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα είναι αυτονόητη και απερίφραστη. Τέτοιες ενέργειες αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας και πρόδηλα φασιστικές δεν χωρούν στο Πανεπιστήμιο, έναν χώρο δημοκρατίας, σεβασμού και ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του βανδαλισμού του συγκεκριμένου μνημείου», δήλωσε ο πρύτανης.

Καταδίκασε τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ ο Ζέρβας

Τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου που βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ καταδίκασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Εκφράζοντας όλους εσάς, κάθε δημοτικό σύμβουλο και κάθε πολίτη της πόλης, καταδικάζω απερίφραστα τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ», είπε ο κ. Ζέρβας.

«Η πόλη μας στέκεται με συνέπεια απέναντι σε κάθε τέτοια πράξη ύβρεως, μην πω αλητείας. Η Θεσσαλονίκη τιμούσε και τιμά την ιστορία της και θα ζητήσω την άμεση σύλληψη των δραστών και την άμεση αποκατάσταση του μνημείου. Και εφόσον ζητηθεί βοήθεια από τις υπηρεσίες του δήμου θα συμβάλλουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Νωρίτερα, την πράξη αυτή καταδίκασε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως «έκνομες πράξεις που εκφράζουν αντισημιτισμό & μισαλλοδοξία, δεν έχουν θέση στη χώρα μας, ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ευνομούμενο, που σέβεται & προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία».

Σχετικά Άρθρα