Ισραήλ: Εν μέσω διαδηλώσεων ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου

 Ισραήλ: Εν μέσω διαδηλώσεων ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης έξω από το κτίριο της Κνεσέτ, καθώς ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες υπερηφάνειας και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν, «Προσέξτε, η διαφθορά είναι μεταδοτική». Επίσης φώναζαν διάφορα συνθήματα, μεταξύ των οποίων και κάποια που απευθύνονταν ειδικά στον νεοδιορισθέντα υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ, η ακροδεξιά πολιτική του οποίου έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις τις τελευταίες ημέρες.

Η αστυνομία παρενέβη στην περιοχή, αποτρέποντας αψιμαχίες και διαχωρίζοντας τους διαδηλωτές από τους υποστηρικτές του Νετανιάχου.

«Συμβαίνουν κάποια εξωφρενικά πράγματα εδώ», δήλωσε ο Εμάνουελ, ένας 83χρονος διαδηλωτής όπως αναφέρει η Jerusalem Post. «Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι όποιος και αν είναι επικεφαλής της κυβέρνησης φέρει ένα πολύ βαρύ φορτίο. Ο επικεφαλής της αστυνομίας είναι καταδικασμένος για κακούργημα, ο υπουργός Οικονομικών δεν υπηρέτησε στο στρατό, ο υπουργός Εσωτερικών είναι επίσης καταδικασμένος για κακούργημα.

«Η υπερορθόδοξη [κοινότητα] δεν υπηρετεί στον στρατό και οι λεγόμενοι «θρησκευτικοί σιωνιστές» θέλουν να βλάψουν τους Άραβες και την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Υπάρχουν δύο ακραίες ομάδες εδώ – οι σκληροπυρηνικοί θρησκευτικοί σιωνιστές από τη μία πλευρά και οι υπερορθόδοξοι από την άλλη. Και ο Νετανιάχου προσβλέπει σε αυτούς για να λύσει τα προβλήματά του. Είμαι ένας 83χρονος άνδρας που πολέμησε στους πολέμους του Ισραήλ- δεν μπορώ να κάθομαι στο σπίτι και να μην διαμαρτύρομαι».

Ένας άλλος διαδηλωτής o πρώην ταξίαρχος Ασάφ Αγκμόν, σύμφωνα με την JP, δήλωσε ότι «είναι η ώρα να αντιταχθούμε δυνατά σε εκείνους που προσπαθούν να διαλύσουν τη δημοκρατία, το στρατό και το δικαστικό σύστημα, καθώς και να προωθήσουν το ρατσισμό και το διαχωρισμό. Δεν θα μείνουμε άπραγοι όταν μια επικίνδυνη εγκληματική κυβέρνηση προωθεί ένα καθεστώς που απειλεί τον τρόπο ζωής όλων μας. Είναι καθήκον μας ως πολίτες να αντιταχθούμε σε μια τέτοια κυβέρνηση όταν την αντιμετωπίζουμε».

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν επίσης δεκάδες άτομα από την οργάνωση Women Making Peace. «Ακούστε το κάλεσμα των ισραηλινών και παλαιστινιακών μητέρων», φώναζαν προσθέτοντας ότι «δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να φτάσουμε σε μια πολιτική συμφωνία. Δεν έχετε το δικαίωμα να καταδικάσετε εμάς και τα παιδιά μας σε ένα μέλλον πολέμων και έναν κύκλο αιματοχυσίας».

«Αυτή η τεράστια και εκπληκτική συγκέντρωση εδώ είναι μια απόδειξη του γεγονότος ότι το ζήτημα δεν είναι ο φόβος», εξήγησε η Εργατική Μεράβ Μικαέλι μέλος της Κνεσέτ που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, «είναι η αποφασιστικότητα».

«Θα αγωνιστούμε για το κράτος του Ισραήλ όπως θα έπρεπε να είναι – ένα σπίτι για τον εβραϊκό λαό με πλήρη ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών», συνέχισε η Μικαέλι προσθέτοντας ότι «θα αγωνιστούμε από έξω, θα αγωνιστούμε από μέσα, θα σας δώσουμε δύναμη και θα αντλήσουμε τεράστια δύναμη από εσάς για να αγωνιστούμε έξω, μέσα, μέχρι να νικήσουμε και θα νικήσετε. Και μην έχετε καμία αμφιβολία – θα νικήσουμε!».

Η νέα κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Το κόμμα Λικούντ του Πρωθυπουργού Νετανανιάχου αναλαμβάνει 18 Υπουργεία, μεταξύ των οποίων τα Υπουργεία, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.

Μετά τις εκλογές στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου, το κόμμα Λικούντ κέρδισε 32 έδρες, οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του Θρησκευτικός Σιωνισμός, Εβραϊκή Δύναμη και η λίστα του Νόαμ κέρδισαν 14 έδρες στην Κνεσέτ, ενώ τα υπερορθόδοξα κόμματα 11 βουλευτές από το SHAS και 7 βουλευτές από τον Ενωμένο Ιουδαϊσμό Τορά, συγκεντρώνοντας έτσι ο συνασπισμός του Νετανιάχου 64 έδρες στο Κοινοβούλιο των 120 εδρών και απέκτησε την πλειοψηφία.

Στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Νετανιάχου με τα ακροδεξιά και υπερορθόδοξα κόμματα, υπουργός Άμυνας διορίστηκε ο Γιάοβ Γκαλάντ, ο οποίος είχε υπηρετήσει προηγουμένως στο διοικητικό επίπεδο του στρατού από το κόμμα Λικούντ.

Ο Γιαρίβ Λεβίν, διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και ο Έλι Κοέν Υπουργός Εξωτερικών. Το Λικούντ έλαβε συνολικά 18 υπουργεία, όπως τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού, προστασίας του περιβάλλοντος, μεταφορών, γεωργίας και εκπαίδευσης.

Ο Αμίρ Οχάνα, ομοφυλόφιλος βουλευτής του κόμματος Λικούντ, εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Κνεσέτ.

Το προγραμματικές θέσεις του Νετανιάχου ξεκίνησαν με τη δήλωση ότι «οι Εβραίοι έχουν το προνομιακό και αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να ζουν σε όλα τα εδάφη του Ισραήλ», ενώ στη συνέχεια δηλώθηκε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει και θα επεκτείνει εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στα Υψίπεδα του Γκολάν, στην έρημο Νατζάφ και στη Γαλιλαία.

Οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του Νετανιάχου, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, ηγέτης του Κόμματος Θρησκευτικού Σιωνισμού, και ο Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ, ηγέτης της Εβραϊκής Δύναμης, ανέλαβαν επίσης σημαντικά Υπουργεία.

Ο Σμότριτς, γνωστός για τη ρατσιστική και διακριτική ρητορική του στην ισραηλινή πολιτική και την υποστήριξή του στους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς αναλαμβάνει Υπουργός Συντονισμού των κυβερνητικών δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά και Πολιτικών Υποθέσεων στο Οικονομικών και Άμυνας.

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ, ηγέτης του Κόμματος Εβραϊκής Δύναμης, επίσης γνωστός για τις προκλητικές ενέργειες και της ρατσιστικής ρητορικής του κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στο Ισραήλ, αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας που είναι υπεύθυνο για τις δυνάμεις ασφαλείας, επεκτείνοντας επίσης τις εξουσίες του επί της αστυνομίας.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Noam, Άβι Μοάζ αναλαμβάνει το νέο-ιδρυθείσα Διοίκηση Εβραϊκής Ταυτότητας που υπάγεται στον Πρωθυπουργό, καθώς και ηγετικό ρόλο στη μονάδα Nativ που ασχολείται με την εβραϊκή μετανάστευση στο Ισραήλ από τις σοβιετικές χώρες και στο Υπουργείο Παιδείας. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν ότι ο Μοάζ, ο οποίος έχει οξείες απόψεις για την εβραϊκή πίστη, θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις με τους Εβραίους της διασποράς.

Το υπερορθόδοξο Κόμμα Ενωμένη Τορά, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό του Νετανιάχου, έλαβε τα Υπουργεία Κατασκευών και Στέγασης και Υποθέσεων Ιερουσαλήμ.

Ο Αρία Ντερί, ηγέτης του υπερορθόδοξου κόμματος Shas, έλαβε τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας και τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού. Το κόμμα Shas έλαβε συνολικά 6 υπουργεία στο υπουργικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων ανάπτυξης και θρησκευτικών υποθέσεων.

Εν τω μεταξύ, ο νόμος τροποποιήθηκε από τον συνασπισμό του Νετανιάχου για να επιτραπεί στον Αρία Ντερί, ο οποίος καταδικάστηκε για «φορολογική απάτη», να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κατανομή των κομμάτων και των ονομάτων στο υπουργικό συμβούλιο των 30 υπουργών, 5 εκ των οποίων είναι γυναίκες, που ανακοινώθηκε στο κοινοβούλιο

Λικούντ: Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός

Γιαόβ Γκαλάντ Υπουργός Άμυνας

Έλι Κοέν Υπουργός Εξωτερικών

Γιαρίβ Λεβίν Υπουργός Δικαιοσύνης

Τζίλα Γκαμλιέλ Υπουργός Πληροφοριών

Νιρ Μπαρακάτ Υπουργός Οικονομίας

Ρον Ντέρμερ Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων

Ίσραελ Κατζ Υπουργός Ενέργειας

Χαΐμ Κατζ Υπουργός Τουρισμού

Ίντιτ Σίλμαν Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος

Μίρι Ρεγκέφ Υπουργός Μεταφορών

Άβι Ντίχτερ Υπουργός Γεωργίας

Μίκι Ζοχάρ Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Οφίρ Ακούνις Υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας

Αμιτσάι Τσίκλι Υπουργός Διασποράς και Ισότητας

Σλόμο Κάρχι Υπουργός Επικοινωνιών

Γιόαβ Κιτς Υπουργός Παιδείας

Γκαλίτ Ντιστάλ Ατβαριάν Υπουργός στο Γραφείο του Πρωθυπουργού

Εβραϊκή δύναμη

Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας

Γιτζάκ Βάσερλοφ: Υπουργείο Ανάπτυξης της Νατζάφ και της Γαλιλαίας

Αμιχάι Ελιγιάχου Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Θρησκευτικός Σιωνισμός

Μπεζαλέλ Σμότριτς Υπουργός COGAT και Πολιτικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Άμυνας

Οφίρ Σόφερ Υπουργείο Aliyah και Ένταξης

Ορίτ Στροκ Υπουργείο Εθνικών Αποστολών υπεύθυνο για τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς

Shas

Αρία Ντέρι Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Υγείας, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός

Γιακόβ Μαργκί Υπουργός Πρόνοιας

Μισέλ Μαλκιέλι Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων

Χαΐμ Μπίτον Υφυπουργός Παιδείας

Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά

Γιτζάκ Γκόλντκνοπφ Υπουργείο Κατασκευών και Στέγασης,

Μεΐρ Πορούς Υπουργός Υποθέσεων Ιερουσαλήμ

Σχετικά Άρθρα