Ξαφνικό “επεισόδιο”: Σε αυξημένη ετοιμότητα τα Επιτελεία – Τούρκοι αναλυτές μιλούν ανοιχτά για πόλεμο αν επεκταθούν τα χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης

 Ξαφνικό “επεισόδιο”: Σε αυξημένη ετοιμότητα τα Επιτελεία – Τούρκοι αναλυτές μιλούν ανοιχτά για πόλεμο αν επεκταθούν τα χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης

Η Αθήνα δεν αναμένει αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο, τουλάχιστον όχι πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο. Τα Επιτελεία βρίσκονται σε εγρήγορση, κυρίως στις ακριτικές Μονάδες στον Έβρο και τα νησιά, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη προσπάθεια κλιμάκωσης.

Ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και σε θρησκευτικές εορτές. Ανήμερα των Χριστουγέννων και παρά το γεγονός ότι ήταν Κυριακή, ημέρα που σπάνια οι γείτονες απογειώνουν μαχητικά, τρία τουρκικά F-16 παραβίασαν 11 φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, ανεβάζοντας και πάλι την ένταση στο «κόκκινο». Το ίδιο «σκηνικό» επαναλήφθηκε και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 να παραβιάζει τον ΕΕΧ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Και όλα αυτά ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε προηγηθεί ένα μπαράζ υπερπτήσεων που θύμισε στα Στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας την 27η Απριλίου, όταν τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν 42 φορές πάνω από 21 ελληνικά νησιά, τα περισσότερα εκ των οποίων κατοικημένα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Τουρκία απογείωσε περισσότερα από 2.500 μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-4, ναυτικής συνεργασίας CN-235, ελικόπτερα αλλά και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη με σκοπό να προβάλει τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και να υπηρετήσει το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, περισσότερες από 270 φορές, τα τουρκικά μαχητικά αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε εικονικές αερομαχίες με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που έσπευσαν να υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

  • Στην Τουρκία οι αναλυτές παίρνοντας τη σκυτάλη από τους αξιωματούχους απειλούν με πόλεμο την Ελλάδα εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια ακόμα και νότια της Κρήτης.

Ο τούρκος αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ μιλά στον τηλεοπτικό σταθμό CNNTuRK για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα νότια της Κρήτης και, μεταξύ άλλων, λέει:

  • «Εμείς με απόλυτο τρόπο την επέκταση ακόμα και για ένα μέτρο πέραν των έξι μιλίων τη θεωρούμε ως παραβίαση της κυριαρχίας της Τουρκίας. Για την ακρίβεια αποτελεί βιασμό της κυριαρχίας».

Τονίζει ότι «Από τη σκοπιά μας, αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή και η Τουρκία στο παρελθόν έχει δείξει τη βούλησή της».

Και προσθέτει:

  • «Προσέξτε, η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα η οποία κινείται με βάση τη δική της ελεύθερη βούληση. Αυτό είναι και η επικίνδυνη πλευρά αυτής της ιστορίας».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Haber Global:

«Η ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα πάντοτε ήταν υψηλή, αλλά μπορεί να φτάσει σε απίστευτο σημείο. Διότι υπάρχει ο ισχυρισμός για σχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας».

Τονίζει ότι «Σύμφωνα με την είδηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Μάρτιο θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα νότια και στα δυτικά της Κρήτης στα 12 μίλια».

Και υπενθυμίζει: «Γνωρίζετε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα κάνει αυτό το βήμα, υπάρχει απόφαση της Βουλής του 1995, πως η Τουρκία θα το θεωρήσει ως αιτία πολέμου».

Στη συνέχεια, η Ελλάδα εμφανίζεται ως επιτιθέμενη, με βάση τα τετελεσμένα που επιχειρεί να διαμορφώσει η τουρκική κυβέρνηση.

  • «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης έχει βλέψεις στη Γαλάζια Πατρίδα. Θέλει να παίξει το χαρτί των 12 μιλίων που αποτελεί αιτία πολέμου», σημειώνει.

Για ν’ «αποκαλύψει» στους τούρκους τηλεθεατές ότι «Στόχος είναι να περιοριστεί η αποκλειστική οικονομική ζώνη όπως αυτή καθορίστηκε από το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».

Πηγή: tourkikanea.gr

Σχετικά Άρθρα