ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτές εκτιμήσεις για εκλογικό ντέρμπι – Δημοσκοπήσεις, διεύρυνση, μεσαία τάξη

 ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτές εκτιμήσεις για εκλογικό ντέρμπι – Δημοσκοπήσεις, διεύρυνση, μεσαία τάξη

Από τα στοιχεία που συγκεντρώνουν στην Κουμουνδούρου από τις δημοσκοπήσεις και τις εξαμηνιαίες τάσεις μπορούν πλέον με αρκετή ασφάλεια να μιλήσουν για ντέρμπι στην επικείμενη εκλογική μάχη. Το διακύβευμα όμως παραμένει η διεύρυνση και η εμπιστοσύνη.  

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ το είπε ευθέως ότι πρόκειται για ντέρμπι βασιζόμενος στα ευρήματα των τάσεων της MRB.

Σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες έχει αρχίσει να αναστρέφεται το κλίμα και να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα από το κρισιμότερο ίσως εκλογικό ακροατήριο που δεν είναι άλλο από εκείνο που πλήγωσε η πρώτη φορά αριστερά, τη λεγόμενη και μεσαία τάξη.

  • Για το λόγο αυτό η οικονομία θα παραμείνει πολύ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα που φτιάχνει ο Αλέξης Τσίπρας. Η αποδοχή του από τον κόσμο στις γειτονιές και στις πόλεις οπου περιοδεύει όλο το προηγούμενο διάστημα δίνουν τον τόνο.

Οι προτάσεις που επεξεργάζεται η Κουμουνδούρου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και το μίγμα που προτείνει για δικαιότερη αναδιανομή των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης και τα κοινοτικά κονδύλια βρίσκουν ευήκοα ώτα.

  • Η αποτυχία της κυβέρνησης, η κατακρήμνιση του προοδευτικού και κεντρώου προφίλ με ευθύνη κυρίως του ίδιου του κ. Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τη συνεχή σκανδαλολογία και την καταρράκωση των θεσμών έχουν δημιουργήσει το ευνοϊκότερο ίσως περιβάλλον για την ανατροπή του κλίματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποιεί και θα αξιοποιήσει όλο αυτό το κλίμα στην πολιτική σκακιέρα με το επίδικο της διεύρυνσης να παραμένει η νούμερο ένα προτεραιότητα για το κόμμα του.

Η διεύρυνση είναι αμφίπλευρη. Συνεχίστηκε αυτή τη φορά με την προσχώρηση δυο βουλευτών που αποχώρησαν από το ΜεΡΑ25 δηλωτική της παράστασης νίκης που έχει εξασφαλίσει στο χώρο της κεντροαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την ηγεμονία θα επιχειρήσει να την επεκτείνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και δεξιότερα του Κέντρου. Το έχει κάνει εξάλλου πολλές φορές με αφορμή και την υπόθεση των παρακολουθήσεων απευθυνόμενος στα συντηρητικά ακροατήρια ενεργοποιώντας τα πολιτικά τους αντανακλαστικά για ένα περιβάλλον ζόφου που γεννά η εικόνα μιας κυβέρνησης και μιας χώρας που παρακολουθεί το μισό της υπουργικό συμβούλιο κι ένα πρωθυπουργό που προσβάλει τους θεσμούς παρακολουθώντας ακόμη και τους αρχηγούς του στρατεύματος.

  • Σε κάθε περίπτωση η διεύρυνση θα είναι αμφίπλευρη και η στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές κάλπες της προσέλκυσης «ακόμη και δεξιών αρκεί να είναι έντιμοι» θα ακολουθηθεί και στις εθνικές εκλογές. Ο χρόνος πάντως των εκλογών και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα ακόμη στοιχείο της αποδρομής του αλλά και δηλωτική του αποσταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει στο πολιτικό σύστημα.  

Σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος ακόμη και οι πρόωρες κάλπες ανακοινώνονται εγκαίρως από τις κυβερνήσεις σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που μέσω των υπουργών του επιχειρεί ακόμη… να παίξει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού.

Σε κάθε περίπτωση όπως έχει γράψει το libre ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φτάσει μέχρι εδώ συρόμενος από τις εξελίξεις που κάθε φορά ματαίωναν τα σχέδιά του για προκήρυξη των εκλογών από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σχετικά Άρθρα