Στη Βραζιλία ο Αλέξης Τσίπρας – Θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Λούλα

 Στη Βραζιλία ο Αλέξης Τσίπρας – Θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Λούλα

Στην Βραζιλία θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος την πρόσκληση που έλαβε από τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα για την διεξαγωγή της ορκωμοσίας του.

Ανάμεσα σε όσους έχουν δηλώσει πως θα παρευρεθούν στην ορκωμοσία του κ. Λούλα είναι ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, ο πρόεδρος της Γερμανίας, της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Πορτογαλίας και άλλα πολιτικά πρόσωπα απ’ όλο τον πλανήτη!

Κινητοποίηση των αστυνομικών υπό τον φόβο επεισοδίων

Η ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα διασφαλιστεί από το «100%» των αστυνομικών δυνάμεων της περιφέρειας της πρωτεύουσας, δήλωσε αξιωματούχος την Τρίτη εν μέσω εκτεταμένων φόβων για βία.

Το Σαββατοκύριακο, ένας άνδρας συνελήφθη αφού φέρεται να τοποθέτησε εκρηκτικά σε ένα φορτηγό καυσίμων κοντά στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια, ελπίζοντας να σπείρει «χάος» πριν από την τελετή της Κυριακή.

Ο ύποπτος ήταν υποστηρικτής του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου και είπε στις αρχές ότι ήθελε να «αποτρέψει την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στη Βραζιλία» υπό τον αριστερό Λούλα.

Η συσκευή δεν εξερράγη.

Την Κυριακή «θα υπάρξει κινητοποίηση του 100 τοις εκατό των αστυνομικών δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας (της Μπραζίλια) για να διασφαλιστεί η ασφάλεια όχι μόνο του προέδρου, αλλά και των ξένων αντιπροσωπειών και του κοινού», είπε ο μελλοντικός υπουργός ασφαλείας του Λούλα, Φλάβιο Ντίνο.

Οι υποστηρικτές του Λούλα έχουν εκφράσει φόβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ταραχές ή επιθέσεις την ημέρα της τελετής, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναμένεται να παρευρεθούν σε εκδηλώσεις στη Μπραζίλια.

Αλλά ο Ντίνο προσπάθησε να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η εκδήλωση θα είναι «ασφαλής» και «ειρηνική», ενθαρρύνοντας τους Βραζιλιάνους να παρευρεθούν για να γιορτάσουν.

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε «καμία αλλαγή» στα σχέδια για την τελετή, ως απάντηση στις εικασίες ότι ο Λούλα θα μπορούσε να κάνει την παρέλαση των εγκαινίων του με κλειστό αυτοκίνητο αντί για το παραδοσιακό vintage κάμπριο.

Αφού ο Λούλα νίκησε τον Μπολσονάρο με 50,9 τοις εκατό των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Οκτώβριο, οι υποστηρικτές του ηττημένου προέδρου έκλεισαν δρόμους και διαδήλωσαν έξω από στρατιωτικούς στρατώνες απαιτώντας από τις ένοπλες δυνάμεις να αποτρέψουν την ορκωμοσία του Λούλα.

Στις 12 Δεκεμβρίου, διαδηλωτές υπέρ του Μπολσονάρο συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πυρπόλησαν λεωφορεία και αυτοκίνητα στη Μπραζίλια.

«Οι μικρές τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ομάδες δεν θα βάλουν τους θεσμούς της βραζιλιάνικης δημοκρατίας στον τοίχο», είπε ο Ντίνο.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του μετά την ήττα, δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσει την παράδοση της παράδοσης της προεδρικής κορδέλας στον Λούλα στην τελετή της Κυριακής.

Σχετικά Άρθρα