Σεισμός: “Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη” – Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου – Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

 Σεισμός: “Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη” – Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου – Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι όλος ο κρατικός μηχανισμός μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο τα Ψαχνά της Εύβοιας ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τον σεισμό στην Εύβοια συνεδρίασε η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Εκτιμήθηκε ότι το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Όλη η ανακοίνωση

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter  που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή των Ψαχνών, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)

Το ρήγμα στα Ψαχνά

Νωρίτερα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρίνισε ότι η εστία του σεισμού δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα. Σημείωσε μάλιστα ότι το ίδιο ρήγμα με αυτό που έδωσε σήμερα τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμώντας ως σημαντικό το μέγεθος αλλά και το γεγονός ότι η νέα εστία βρίσκεται κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα, πρότεινε να συγκληθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κίνδυνου, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

  • «Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός» επισημαίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Αντίθετα, μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

  • Η ισχυρή σεισμική δόνηση στην κεντρική Εύβοια σημειώθηκε στις 14.24. Ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο 12,6 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Χαλκίδας και εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα. 

Στις 14.40 σημειώθηκε και δεύτερος μεγάλος σεισμός μεγέθους 3.7 Ρίχτερ με επίκεντρο 11.4 χμ ΒΒΑ της Χαλκίδας.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.9 στην κλίμακα Ρίχτερ. Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. 

  • Πρόκειται για ένα γνωστό ρήγμα καθώς η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 δίνοντας σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών. 

Να σημειωθεί πως η εστία είναι διαφορετική από αυτή στους Ζάρακες, που εδώ και ένα μήνα δίνει αρκετούς σεισμούς. 

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του σημερινού ρήγματος από τη δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών στους Ζάρακες και ζήτησε άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, λόγω της εγγύτητας της εστίας σε μεγάλο αστικό ιστό, όπως είναι η Χαλκίδα. 

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας είπε ότι η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα.

Όπως δηλώνει και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο κ. Κελαϊδίτης δήλωσε: «Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται».