Προεκλογικό δώρο Ερντογάν: Κατήργησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

 Προεκλογικό δώρο Ερντογάν: Κατήργησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήργησε σήμερα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μια απόφαση που θα επιτρέψει σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους να βγουν αμέσως στη σύνταξη, λιγότερους από έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προχώρησε σε γενναία αύξηση του κατώτερου μισθού την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για να κερδίσει και πάλι την υποστήριξη των ψηφοφόρων, η οποία έχει διαβρωθεί από τον πληθωρισμό, την πτώση της λίρας και την απότομη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

Τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ήταν μέχρι σήμερα τα 58 έτη για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες. Δεν είναι σαφές πόσο θα στοιχίσει το νέο σύστημα όμως ο Ερντογάν είπε ότι 2,25 εκατομμύρια άνθρωποι δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν αμέσως.

Σήμερα οι συνταξιούχοι στην Τουρκία ανέρχονται σε 13,9 εκατομμύρια.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονταν εδώ και πολλά χρόνια ζητώντας να καταργηθούν τα ηλικιακά όρια και να συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι αφού συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας. Η απόφαση αναμένεται ότι θα δώσει μια ώθηση στον Ερντογάν πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου.

Στις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει καταστείλει τις διαφωνίες και τα τελευταία χρόνια υιοθέτησε μια ανορθόδοξη οικονομική πολιτική που έριξε τη λίρα στο ένα δέκατο της αξίας της έναντι του δολαρίου, σε σύγκριση με την ισοτιμία της πριν από μια δεκαετία.

Σχετικά Άρθρα