Ισπανία: Ο Σάντσεθ μειώνει τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα στο 0%- “Παγώνουν” τα ενοίκια, απαγορεύονται οι εξώσεις- Μέτρα για το ρεύμα και τα εισιτήρια στα ΜΜΜ

 Ισπανία: Ο Σάντσεθ μειώνει τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα στο 0%- “Παγώνουν” τα ενοίκια, απαγορεύονται οι εξώσεις- Μέτρα για το ρεύμα και τα εισιτήρια στα ΜΜΜ

Η Ισπανία, όπως μεταδίδει το Euronews, θα καταργήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα βασικά είδη διατροφής για έξι μήνες ως μέρος μιας σειράς νέων μέτρων για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Τα ισπανικά μέτρα ανοίγουν εκ των πραγμάτων και ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης και στην Ελλάδα σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτον τον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα έχουν ζητήσει έκτακτη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, για να εισπράξουν την κυβερνητική απάντηση ότι εάν εφαρμοζόταν ένα τέτοιο μέτρο δεν θα περνούσε στον καταναλωτή.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 4 τοις εκατό σε 0 τοις εκατό στα βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί, τυρί και λαχανικά, ενώ θα μειωθεί από 10 τοις εκατό σε 5 τοις εκατό για το λάδι και τα ζυμαρικά.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης μια εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ για οικογένειες με εισοδήματα 27.000 ευρώ ή λιγότερο για να αντισταθμίσει την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Το νέο πακέτο βοήθειας κατά της κρίσης ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις δαπάνες της κυβέρνησης για μέτρα βοήθειας στα 45 δισ. ευρώ.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί στην Ισπανία, οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν υψηλές.

Η ισπανική κυβέρνηση έπρεπε να αποφασίσει αυτή την εβδομάδα εάν θα επεκτείνει τα μέτρα βοήθειας για το επόμενο έτος.

Ο Σάντσεθ είπε ότι θα παρατείνει τον μειωμένο ΦΠΑ στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για έξι μήνες. Είπε επίσης ότι η απαγόρευση της διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού σε ευάλωτα νοικοκυριά θα παραμείνει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Η έκπτωση 50 τοις εκατό στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες θα επεκταθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2023, πρόσθεσε.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε επίσης ότι θα επεκτείνει το όριο 2 τοις εκατό στην αύξηση των ενοικίων για ένα χρόνο και ότι οι εξώσεις θα παραμείνουν σε αναστολή για τους επόμενους έξι μήνες.

Τι αποφάσισε η Ισπανία

Η κυβέρνηση Σάντσεθ, αποφάσισε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα, τις μεταφορές, τα ενοίκια και την ενέργεια σε συνδυασμό με πάγωμα των εξώσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά και συγκεκριμένα:

Μείωση του ΦΠΑ από 4% σε 0% στα βασικά τρόφιμα (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά)

Μείωση του ΦΠΑ από 10% σε 5% στα έλαια και τα μακαρόνια

-Ενίσχυση 200 ευρώ σε 4,2 εκατ. οικογένειες με εισόδημα έως και 27.000 ευρώ

-Μείωση κατά 30% των αστικών και υπεραστικών μέσων μαζικής μεταφοράς στις περιοχές όπου η περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση τη συμπληρώνουν έως και 50%

-Παράταση για έξι μήνες της μείωσης του φόρου ρεύματος και φυσικού αερίου. Πάγωμα της μέγιστης τιμής του βουτανίου

-Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του ορίου 2% στην ετήσια ενημέρωση ενοικίου

-Εξάμηνη παράταση της αναστολής εξώσεων για ευάλωτα νοικοκυριά

-Απαγόρευση για όλο το 2023 περικοπής βασικών προμηθειών και παράταση του κοινωνικού μπόνους

-Διατηρείται η κατά 15% αύξηση του κατώτατου ζωτικού εισοδήματος και των μη ανταποδοτικών συντάξεων
-300 εκατομμύρια σε άμεση ενίσχυση στους αγρότες, για να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους λόγω της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων

-Έκπτωση καυσίμων για επαγγελματίες οδικές μεταφορές, αγρότες, ναυτιλιακές εταιρείες και ψαράδες

-Επέκταση της έκπτωσης 20 λεπτών ανά λίτρο για επαγγελματικές οδικές μεταφορές. Θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε μήνα

-Για τους αγρότες άμεση ενίσχυση έως 20 λεπτά το λίτρο, μέσω επιστροφής του ειδικού φόρου υδρογονανθράκων. Έχει κόστος 240 εκατ. ευρώ
-120 εκατ. σε άμεσες ενισχύσεις για τους αλιείς

-Υποστήριξη για τη βιομηχανία εντάσεως αερίου: νέα γραμμή ρευστότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ ενίσχυση για τον κλάδο της κεραμικής και άλλους υποτομείς. Επιπλέον, 3,1 δισεκατομμύρια δημόσιες επενδύσεις μέσω του νέου προγράμματος για βιομηχανική απανθρακοποίηση.