Φυσικό αέριο: Γιατί πέφτει η τιμή και πότε θα περάσει στη λιανική – Δύο πηγές κινδύνου

 Φυσικό αέριο: Γιατί πέφτει η τιμή και πότε θα περάσει στη λιανική – Δύο πηγές κινδύνου

Η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στα 82,977 ευρώ/MWh, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι ημερήσιες απώλειες στην τιμή του καυσίμου ξεπέρασαν το 8,5%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 20%. Η πτώση της τιμής αποδίδεται αφενός μεν της επιφυλακτικότητας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων μετά τη θέσπιση εκ μέρους της Ε.Ε. μηχανισμού πλαφόν, αφετέρου, δε, της μειωμένης ζήτησης λόγω των ήπιων μέχρι τώρα καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε κανονικά ή και σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ στην κεντρική και νότια Ευρώπη παρατηρούνται ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Επίσης υπάρχει υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ενώ και η πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τέλος λόγω των εορτών παρατηρείται επιβράδυνση στην ζήτηση ενέργειας από τη βιομηχανία, ωθώντας ακόμη χαμηλότερα τις τιμές του φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση οι traders παρακολουθούν στενά τη διαφορά τιμής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας καθώς τα φορτία spot LNG θα μπορούσαν να καταλήξουν εκεί εάν η Ασία καταστεί πιο κερδοφόρος προορισμός για τους πωλητές.

Παράλληλα, υπάρχουν και δύο πηγές ανησυχίας για την πορεία των τιμών.

  • Η πρώτη αφορά στην μεγάλη χιονοθύελλα που πλήττει τις ΗΠΑ και η οποία ενδεχομένως να απειλήσει με προσωρινή διακοπή τις εξαγωγές LNG από την περιοχή, επηρεάζοντας και την ευρωπαϊκή αγορά.
  • Η δεύτερη πηγή ανησυχίας αφορά στο ενδεχόμενο η Ρωσία να μειώσει ακόμη και το ελάχιστο φυσικό αέριο που στέλνει στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνουν αναλυτές του Bloomberg Intelligence «μια ξαφνική αλλαγή καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με μία πλήρη διακοπή των εναπομεινάντων δύο αγωγών της Gazprom στην Ευρώπη, θα πυροδοτούσαν αστάθεια στις τιμές και εξάντληση των αποθεμάτων στο τέλος του χειμώνα, επεκτείνοντας πιθανότατα την τρέχουσα κρίση σε ακόμα μία».

Σε ότι αφορά πάντως τις τιμές λιανικής, οι αναλύσεις συγκλίνουν ότι σταδιακά, εάν δεν έχουμε κάποια ανατροπή, θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα κόστη που σχετίζονται με νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό, σε δεύτερο επίπεδο, θα επηρεάσει θετικά και τις τιμές στο ρεύμα, καθώς, ως γνωστόν, σε μεγάλο βαθμό η ηλεκτροπαραγωγή παρακολουθεί την πορεία των τιμών αερίου.

Με πληροφορίες από news247

Σχετικά Άρθρα