Φάμελλος: Παιχνίδια δισεκατομμυρίων στην αγορά ενέργειας , αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός

 Φάμελλος: Παιχνίδια δισεκατομμυρίων στην αγορά ενέργειας , αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός

«Τις τελευταίες 8 ημέρες, όπως και άλλες φορές, οι ηλεκτροπαραγωγοί εκμεταλλεύονται την έλλειψη ελέγχου και προσφέρουν τιμές που είναι πολλαπλάσιες του κόστους»

«Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες 8 ημέρες, όταν οι αγορές των γειτονικών χωρών κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Φαίνεται ότι παίζονται παιχνίδια αισχροκέρδειας στην αγορά, το κόστος των οποίων πληρώνουμε όλοι, ως καταναλωτές, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω των επιδοτήσεων, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», 105,5FM, στην εκπομπή «Κεντρικό Magazino» με τη δημοσιογράφο Κ. Ακριβοπούλου.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι οι διαφορές τιμών με τις γειτονικές χώρες, Βουλγαρία και Ιταλία, με τις οποίες η χώρα μας είναι διασυνδεδεμένη, είναι ιδιαίτερα μεγάλες, χωρίς να υπάρχει κάποια προφανής εξήγηση για αυτό: «Χθες, η τιμή στην Ελλάδα ήταν 249 ευρώ/MWh, στη Βουλγαρία 96 ευρώ/MWh. Στις 26/12, η τιμή στην Ελλάδα ήταν 198 ευρώ/MWh, ενώ στη Βουλγαρία 48 ευρώ/MWh. Αυτό συμβαίνει ενώ οι συνθήκες όσον αφορά στην κατανάλωση των γειτονικών χωρών είναι παρόμοιες, λόγω εορτών. Το πρόβλημα είναι ότι με τη λεγόμενη  μεταρρύθμιση Μητσοτάκη οι τιμές χονδρεμπορικής αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία προανακοινώνονται οι τιμές λιανικής, όπου βέβαια συνυπολογίζονται και τα επιπλέον έξοδα και το κέρδος και φυσικά το υπερκέρδος των προμηθευτών. Οπότε ως πολίτες και ως καταναλωτές πληρώνουμε αυτές τις τιμές, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω των ανακυκλούμενων επιδοτήσεων που δίνει η κυβέρνηση με λεφτά των πολιτών. Η υψηλή χονδρεμπορική τιμή ρεύματος επηρεάζει αρνητικά όλους τους καταναλωτές και τη βιωσιμότητα της οικονομίας», σημείωσε.

Ερωτώμενος σε σχέση με την αιτία των υψηλών τιμών χονδρεμπορικής στην Ελλάδα, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι σαφώς υπάρχει ευθύνη της Πολιτείας, η οποία δεν ελέγχει επαρκώς την αγορά αλλά αντίθετα φαίνεται ότι βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προφανώς όχι μόνο την ευθύνη της ανεπάρκειας αλλά και της αισχροκέρδειας, αφού φαίνεται ότι κάποιοι βγάζουν πολλά χρήματα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προφανώς καλύπτει την αισχροκέρδεια, φαίνεται να υπάρχει πλήρης αδράνεια από την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενώ ούτε η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει απέναντι σε μία συνεχιζόμενη κατάσταση που είναι εις βάρος των πολιτών και της οικονομίας της χώρας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ρόλο της «Δημόσιας» Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ιδιαίτερα τις ευθύνες της γαλάζιας, χρυσοπληρωμένης διοίκησης της ΔΕΗ: «Η ΔΕΗ συμμετέχει στη διαμόρφωση των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, έχει προφανώς ευθύνη για το ότι οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, και η ΔΕΗ είναι αυτή που αποδεδειγμένα έως τον Ιούνιο είχε τη μερίδα του λέοντος στα υπερκέρδη που υπολόγισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Τις τελευταίες 8 ημέρες, όπως και πολλές άλλες φορές, οι ηλεκτροπαραγωγοί φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται την έλλειψη ελέγχου και την κάλυψη που παρέχει η κυβέρνηση στην αισχροκέρδεια, και προσφέρουν τιμές που ουδεμία σχέση έχουν με το κόστος παραγωγής, αλλά είναι πολλαπλάσιες του κόστους. Έτσι τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ κάνουν πάρτυ: αυξάνονται τα κέρδη, μεγαλώνουν τα πριμ και οι χρυσές αμοιβές, αλλά επιβαρύνονται οι καταναλωτές», υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι πολύ συγκεκριμένη: «Πρώτον, θα επαναφέρουμε το δημόσιο έλεγχο στην αγορά. Η Πολιτεία θα ελέγχει το συντελεστή κέρδους και θα μπουν τίτλοι τέλους στην αισχροκέρδεια. Δεύτερη παρέμβαση θα είναι η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, για να καταλάβει ο καταναλωτής και η αγορά ότι η Πολιτεία θα ελέγχει και θα έχει ισχυρό έλεγχο στους μηχανισμούς διαμόρφωσης τιμών», σημείωσε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στην πλάτη που βάζει η κυβέρνηση στα υπερκέρδη. «Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν χαρίσει στο καρτέλ ενέργειας μέχρι στιγμής 4,8 δισ. ευρώ. Με την υποτυπώδη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από τις γιορτές και η οποία πάει για εφαρμογή μετά τον Ιούνιο του 2023, χαρίστηκαν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ υπερκέρδη στα διυλιστήρια. Έχουν ήδη χαρίσει 1,8 δισ. ευρώ στους ηλεκτροπαραγωγούς για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, εφόσον από τα 2,2 δισ. ευρώ φορολογήθηκαν τελικά με συντελεστή 90% μόλις 415 εκατ. ευρώ. Επίσης 1 δισ. υπερκέρδη καταγράφονται στη λιανική ρεύματος για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Το δώρο των 4,8 δισ. ευρώ του κ. Μητσοτάκη στο καρτέλ ενέργειας λαμβάνει χώρα όταν τα πορτοφόλια και τα ρεζερβουάρ των καταναλωτών είναι άδεια. Και η αισχροκέρδεια και τα χατήρια συνεχίζονται», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα