Είναι καλή επιλογή η Πόπη Τσαπανίδου;

 Είναι καλή επιλογή η Πόπη Τσαπανίδου;

Στο ερώτημα του τίτλου, πριν επιχειρηματολογήσει κανείς για το ναι, ή το όχι, προέχει μία άλλη διαπίστωση: Είναι μία έξυπνη επιλογή. Διότι, πέραν του προφανούς, ήτοι της μεγάλης αναγνωρισιμότητας, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα “κερδίζει από τα αποδυτήρια” στην έκπληξη και τον αιφνιδιασμό. Κανείς δεν το περίμενε. Αφήστε που φαίνεται πως στην Κουμουνδούρου μαθαίνουν πιά να κρατούν μυστικά…

Κατά τα λοιπά, η επιλογή Τσίπρα περιγράφει και τις προθέσεις του, τόσο ως προς τα εκλογικά κοινά στα οποία στοχεύει, όσο και όσον αφορά το στυλ της προεκλογικής εκστρατείας.

Στα “υπέρ” της τοποθέτησης της συμπαθέστατης Πόπης Τσαπανίδου, στην θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την πιο πολωτική (διπλή) εκλογική σύγκρουση των πολλών τελευταίων ετών, είναι τα εξής:

Είναι γυναίκα, γεγονός που δεν δείχνει μόνο την στόχευση στις γυναίκες ψηφοφόρους, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει δημοσκοπικά αρκετά καλές επιδόσεις, αλλά και την πρόθεση να διεισδύσει ακόμα περισσότερο στους νεότερους ψηφοφόρους (18-35), κοινό στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα περίπου τεσσάρων μονάδων στις κάλπες του 2019 και, σύμφωνα με τις μετρήσεις, έχει πολλές ελπίδες να το διευρύνει σημαντικά. Ως πρόσωπο η Πόπη Τσαπανίδου είναι αναγνωρίσιμο και συμπαθές μεταξύ των νεότερων αλλά και στους ψηφοφόρους της ηλικιακής κατηγορίας 35-54, ενώ μπορεί να “συνομιλήσει” (όπως το έκανε και…τηλεοπτικά) και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Γενικότερα, μπορεί να πει κανείς πως η Πόπη Τσαπανίδου έχει “πέρασμα” στο κέντρο, στους ψηφοφόρους, δηλαδή, από τις παρυφές της κεντροδεξιάς μέχρι το ΠΑΣΟΚ, εκεί όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Είναι μία τηλεοπτική περσόνα που χαρακτηρίσθηκε από μετριοπάθεια, δεν θεωρείται, δε, “εικόνα …ΣΥΡΙΖΑ”. Στην τηλεοπτική της πορεία, άλλωστε, έχει …γράψει χιλιόμετρα στον Σκάϊ, στο Star, και στον Ant1, σε κανάλια, δηλαδή, που κατά περιόδους είχαν αρκετά έντονο αντι-ΣΥΡΙΖΑ προφίλ.

Είναι “φρέσκο” πρόσωπο, δεν προέρχεται, δηλαδή, από την κομματική επετηρίδα και δεν έχει προκαλέσει ποτέ με ακραίες συμπεριφορές. Τα δε μέσα ενημέρωσης (σε αρκετά από τα οποία εργάστηκε άλλωστε) είναι μάλλον βέβαιο πως θα την αντιμετωπίσουν, είτε φιλικά, είτε με ανοχή.

Στα ερωτηματικά, τώρα, που μπορεί να θέσει κανείς για την συγκεκριμένη επιλογή:

Μπορεί η συμπαθέστατη και τηλεοπτικά έμπειρη Πόπη Τσαπανίδου να σηκώσει το επικοινωνιακό βάρος μιας συγκρουσιακής προεκλογικής περιόδου; Αυτό δεν αφορά τις ανακοινώσεις -ως προς αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα-, αλλά τα “ντιμπέϊτ” με τον εκπρόσωπο Τύπου που θα ορίσει η Ν.Δ και τα τετ α τετ με κάποιους δημοσιογράφους. Εκτός εάν στην Κουμουνδούρου αποφασίσουν πως το βάρος των συγκρούσεων θα το σηκώσουν οι “μάχιμοι” της πρώτης γραμμής. Κάτι παρόμοιο, άλλωστε, είχε συμβεί και στις εκλογές του 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιστρατεύσει την (ευρωβουλευτή) Μαρία Σπυράκη -υπό μία έννοια το “μοντέλο” επαναλαμβάνεται και μάλιστα με δύο δημοσιογράφους με κοινή καταγωγή, καθώς και οι δύο ξεκίνησαν δημοσιογραφικά από την Θεσσαλονίκη και είχαν παράλληλες τηλεοπτικές πορείες.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως η Πόπη Τσαπανίδου είναι ένα πρόσωπο που, πολύ πιο εύκολα απ΄ ότι ένα κομματικό στέλεχος με dna ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να επικοινωνήσει με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη με το ΠΑΣΟΚ.

Εν κατακλείδι, μπορεί να πει κανείς πως είναι μία έξυπνη και καλή επιλογή. Το “ταμείο”, φυσικά, στο τέλος…

Σχετικά Άρθρα