“Διαβάζω”: Η συγκλονιστική διαμαρτυρία 18χρονης Αφγανής μπροστά στους Ταλιμπάν

 “Διαβάζω”: Η συγκλονιστική διαμαρτυρία 18χρονης Αφγανής μπροστά στους Ταλιμπάν

VIRAL έγινε η διαμαρτυρία μιας 18χρονης Αφγανής μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να μην επιτρέπουν στις γυναίκες να φοιτούν στα Πανεπιστήμια του Ιράν.

Η διαμαρτυρία έκανε το γύρο του Διαδικτύου.

Η 18χρονη ΜάρΒα αψήφησε τους πάνοπλους Ταλιμπάν στην Καμπούλ και πήγε έξω από το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της πόλης για να διαμαρτυρηθεί για το δικαίωμα στη μόρφωση. Η Μάρουα διαδήλωσε μόνη της.  Στα χέρια της κρατούσε ένα πλακάτ με μια λέξη: «Ικρα (σσ. Διαβάζω)

Οι Ταλιμπάν «με προσέβαλαν, αλλά παρέμεινα ήρεμη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 18χρονη. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα τόσο περήφανη, τόσο δυνατή, διότι ύψωσα το ανάστημά μου εναντίον τους και διεκδίκησα ένα δικαίωμα που μας έχει δώσει ο Θεός» τόνισε.

Για περίπου δέκα λεπτά, η Μάρβα, με την αδελφή της να τραβάει βίντεο από αυτοκίνητο, στάθηκε με θάρρος μπροστά στους φρουρούς των Ταλιμπάν που φύλασσαν την πύλη.

«Ήθελα να δείξω τη δύναμη ενός και μόνο κοριτσιού του Αφγανιστάν: να πω πως ακόμη και μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να υψώσει το ανάστημά του εναντίον της καταπίεσης», εξήγησε.

«Όταν οι άλλες αδελφές μου (σ.σ. οι φοιτήτριες) θα δουν πως μόνο ένα κορίτσι στάθηκε όρθιο εναντίον των Ταλιμπάν, αυτό θα τις βοηθήσει να σηκωθούν και να τους νικήσουν».

Όπως αναφέρει το euronews, η Μάρβα απείχε λίγους μήνες από το να γίνει η πρώτη γυναίκα στην οικογένειά της που θα φοιτήσει στο πανεπιστήμιο στο Αφγανιστάν. Όμως μετά την απαγόρευση που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν για όλες τις γυναίκες, θα δει τον αδερφό της μόνο να έχει αυτή τη δυνατότητα. Όπως είναι φυσικό, νιώθει βαθιά πληγωμένη.

«Απογοητεύτηκα πολύ. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πως ένιωσαν όταν έμαθα τα νέα. Εάν έλεγαν ότι θα αποκεφαλίσουν τις γυναίκες θα ήταν καλύτερα από αυτή την απαγόρευση που επέβαλαν. Μας φέρονται χειρότερα και από ζώα. Τα ζώα μπορούν να πάνε όπου θέλουν αλλά εμείς τα κορίτσια δεν μπορούμε ούτε να βγούμε από το σπίτι μας» λέει η Μάρβα.

Στο πλευρό της Μάρβα στέκεται και ο αδερφός της, που εξηγεί ότι αυτή η απαγόρευση δεν έχει κανένα απολύτως λόγο και αιτία, καθώς και πριν τα πράγματα δεν ήταν ελεύθερα για τα κορίτσια.

Σχετικά Άρθρα