Deutsche Welle: Το 2023 θα είναι η πιο κρίσιμη χρονιά για την Τουρκία

 Deutsche Welle: Το 2023 θα είναι η πιο κρίσιμη χρονιά για την Τουρκία

Ως την πιο κρίσιμη και την πιο μοιραία χρονιά για την Τουρκία προβλέπει το 2023, η Deutsche Welle για την γειτονική χώρα.

Στο αφιέρωμα τονίζεται ότι την επόμενη χρονιά συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κήρυξη της Δημοκρατίας το 1923. Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται από πολλούς η «στιγμή της μοίρας» για την Τουρκία, αφού αυτή η χρονιά θα σηματοδοτήσει μεγάλες εξελίξεις στον εσωτερική πολιτική.

Το πρώτο εξάμηνο θα κυριαρχείται από το πνεύμα και τη διενέργεια των εκλογών, αλλά εξίσου παραγωγικό σε εξελίξεις είναι δυνατόν να αποδειχθεί και το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους.

Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει, σύμφωνα με τον συντάκτη, να βρουν έναν κοινό υποψήφιο, «οπωσδήποτε» όπως αναφέρεται. Το όνομα του Κιλιτσντάρογλου, προέδρου του κεμαλικού CHP, βρίσκεται στην κορυφή, μαζί με αυτό του Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Κιίτσντάρογλου έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, αν υπάρξει συμφωνία γύρω από το πρόσωπο του δημάρχου Κωνσταντινούπουλης Ιμάμογλου.

Προγραμματικά, «αναμένεται ότι το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα και το προεκλογικό μανιφέστο, στο οποίο οι απόψεις και οι πολιτικές των κομμάτων κωδικοποιούνται σε 72 τίτλους, θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του έτους».

Στο δημοσίευμα της Deutsche Welle Τουρκίας, επισημαίνεται ακόμη ότι «στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες για τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση στο ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, που συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες υποσχέσεις των έξι αντιπολιτευτικών κομμάτων και ο χάρτης αυτός αναμένεται να μοιραστεί με το κοινό τη νέα χρονιά».

Επίσης, εντός του 2023, η ποινή φυλάκισης στον Ιμάμογλου και η επίμαχη πολιτική απαγόρευση θα συνεχίσουν να συζητούνται. Όμως, «η αδυναμία πρόβλεψης με σαφήνεια πότε θα ολοκληρωθεί η ποινική έφεση και οι διαδικασίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου μπορεί να επηρεάσει τις εξισώσεις σχετικά με τον κοινό υποψήφιο και μπορεί να προκαλέσει κατά καιρούς αυτό το ζήτημα να εμφανίζεται μεταξύ των μελών του αντιπολιτευτικής “εξάδας”».

Ως προς το πότε θα γίνουν οι εκλογές, «από τους πρώτους μήνες του νέου έτους, όταν οι εκλογές, που κανονικά θα έπρεπε να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, θα είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα».

«Λόγω του γεγονότος ότι ο Ιούνιος είναι η εποχή του Χατζ και συμπίπτει με τις πανεπιστημιακές εξετάσεις, καθώς και οι ισχυρισμοί για την υποψηφιότητα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν θα είναι μια υποψηφιότητα για την προεδρία για τρίτη φορά, θεωρείται ως ένα από τα υψηλά ενδεχόμενα οι εκλογές να διεξαχθούν σε άλλο χρόνο, νωρίτερα».

«Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, αν όχι νωρίτερα».

Ο Ερντογάν θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά, όπως υποστηρίζεται, επειδή έχει προσθέσει σχετική τροποποίηση στο Σύνταγμα, παρά τις αποκλίνουσες απόψεις κάποιων συνταγματολόγων.

Τέλος, σε σχέση με τα μετεκλογικά σενάρια, αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο.

«Εάν η Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δεν θα είναι τόσο άνετα όσο πριν, τόσο στην εκτελεστική όσο και στη νομοθετική διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, ενώ γίνονται σχόλια ότι ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιεί προεδρικά διατάγματα πιο συχνά, αναφέρεται ότι η αντιπολίτευση μπορεί να μπλοκάρει τα διατάγματα νομοθετώντας για θέματα στα οποία μπορεί να λάβει πλειοψηφία.

Σύμφωνα με ένα άλλο εκλογικό σενάριο, εάν η αντιπολίτευση κερδίσει την προεδρία και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η Τουρκία θα ανοίξει μια νέα σελίδα μετά τα τελευταία 20 χρόνια. Διότι σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να γίνουν βήματα τόσο για τη διαδικασία ανοικοδόμησης ή αποκατάστασης όσο και για την επιστροφή στο ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα. Αυτή η αλλαγή θα σημάνει ολοκλήρωση του προεδρικού συστήματος τύπου Ερντογάν».

Σχετικά Άρθρα