Ανακοίνωση ΣΕΗ για πτυχία καλλιτεχνών:”Να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα”

 Ανακοίνωση ΣΕΗ για πτυχία καλλιτεχνών:”Να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα”

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αναφορικά με τις χθεσινές συναντήσεις με κυβερνητικούς φορείς σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που εξισώσει τα πτυχία δραματικών σχολών και εν γένει καλλιτεχνικών σπουδών, με απολυτήρια Λυκείου.

Το ΣΕΗ, στην μακροσκελή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στις χθεσινές συναντήσεις οδηγήθηκαν σε «πλήρες αδιέξοδο» ενώ «η Κυβέρνηση μέσω των αντιπροσώπων της επιβεβαίωσε την πρόθεσή της πως δεν προτίθεται να αλλάξει τίποτα από το πρόσφατο ΠΔ».

Στη συνέχεια απαντά αναλυτικά στους 6 κυβερνητικούς ισχυρισμούς και τονίζει ότι το ΣΕΗ δεν θα παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΗ

Μετά τη  συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επαγγελματιών καλλιτεχνών, αλλά και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών χτες στο Υπουργείο Πολιτισμού και η οποία μετατράπηκε σε πορεία προς το Σύνταγμα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων των καλλιτεχνικών σωματείων, των δραματικών σχολών και της Ομοσπονδίας με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, την ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών και τον ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας.

Παρά το χρονοβόρο της διαδικασίας (πάνω από 3 ώρες) και παρά το ότι η σύσκεψη περιορίστηκε μόνο στο κομμάτι του ΠΔ (και όχι του ευρύτερου ζητήματος της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης) οδηγηθήκαμε σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς η Κυβέρνηση, μέσω των εκπροσώπων της, επιβεβαίωσε πως δεν προτίθεται να αλλάξει τίποτα από το πρόσφατο ΠΔ.

Παρά το πλήθος επιχειρημάτων που χρησιμοποιήσαμε όλοι οι εκπρόσωποι των Σωματείων (τόσο σε νομικό, όσο και σε τεχνικό, αλλά και ηθικό επίπεδο), η Κυβέρνηση επιχειρεί σκόπιμα να μας παραπληροφορήσει και να συσκοτίσει το ζήτημα, γεγονός που αποδείχτηκε τόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, όσο και στις δημόσιες δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών.

Στους εξής 6 κυβερνητικούς ισχυρισμούς απαντάμε:

1) «ΤΟ ΠΔ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ. ΤΑ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 5»:

Σκόπιμα επιχειρείται να συγκεραστεί το Ελληνικό Πλαίσιο Προσόντων (που περιλαμβάνει 8 επίπεδα) με τις μισθολογικές κλίμακες και τα επαγγελματικά προσόντα στο Δημόσιο που είναι μόλις 4 (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ)! Είναι προφανές πως τα 8 επίπεδα δεν αντιστοιχίζονται επακριβώς στα μισθολογικά κλιμάκια και, όπως έχουμε πει από την πρώτη μας ανακοίνωση, από τη στιγμή που καταργήθηκε η ανώτερη εκπαίδευση το 2003, υπαγόμαστε πράγματι και αδίκως στο επίπεδο προσόντων 5 (παραδόξως με τα μόλις διετούς φοίτησης ΙΕΚ!).
Δηλαδή, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κατατασσόμαστε ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ στους εργαζομένους ΔΕ, δηλαδή στους αποφοίτους Λυκείου!!!

2) «ΤΟ ΠΔ ΑΠΛΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ»:

Απόλυτο ψέμα! Ξαναλέμε ότι ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ δημιουργείται η κατηγορία ΔΕ Ηθοποιών (και λοιπών καλλιτεχνών). Δεν υπήρχε τέτοιο προηγούμενο από προηγούμενους νόμους και, μάλιστα, με το παρόν ΠΔ δεν αναγνωρίζεται ΚΑΝ η πρότερη κατάσταση για τους αποφοίτους έως το 2003 (που ήταν ΤΕ). Κανείς δεν μας λέει ποια είναι η ανάγκη, λοιπόν, να κατηγοροποιηθούμε για πρώτη φορά ως ΔΕ ηθοποιών και να αμειβόμαστε με τον μισθό ανειδίκευτου εργάτη!

3) «ΤΟ ΠΔ ΑΦΟΡΑ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ»:

Ακόμα ένα ψέμα, καθώς – όπως άλλωστε αναφέρεται και στο εισαγωγικό του ΠΔ – το ΠΔ αφορά σε όλες τις προσλήψεις που θα γίνονται ακόμα και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όχι μόνο μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και με όσους διαγωνισμούς εποπτεύονται από τον ΑΣΕΠ ή μέσω ΕΣΠΑ ή στους ΟΤΑ κλπ.

4) «ΤΟ ΠΔ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ»:

Κανείς δεν εγγυάται όμως τι θα γίνει με τις προσλήψεις από εδώ και πέρα. Είναι γεγονός πως η πλειονότητα των εργαζόμενων καλλιτεχνών στους Δήμους και στους ΟΤΑ απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τι θα γίνει, λοιπόν, όταν λήξουν αυτές οι συμβάσεις ή συνταξιοδοτηθεί το υπάρχον προσωπικό και προκηρυχθούν ξανά οι θέσεις; Τη στιγμή που το ίδιο το ΠΔ, αλλά και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, επιβεβαιώνουν ότι παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των οργανισμών να προκηρύσσουν τις θέσεις ως ΤΕ, είναι αυτονόητο πως ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ όλοι οι καλλιτέχνες ΔΕ θα αποκλείονται από αυτές ή αν προκηρυχθούν ως ΔΕ θα σημαίνει αυτόματα τον μισθολογικό υποβιβασμό των εργαζομένων.

5) «ΤΟ ΠΔ ΔΕΝ ΕΠΗΡΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»:

Είναι δυνατόν να πιστεύει οποιοσδήποτε πολίτης αυτής της χώρας πως μια κρατική κατηγοριοποίησή μας ως επαγγελματιών αποφοίτων Λυκείου, δεν θα επηρεάσει και τις σχετικές εργασιακές σχέσεις στον Ιδιωτικό Τομέα; Για παράδειγμα, με ποια επιχειρήματα θα διαπραγματευτούμε από εδώ και στο εξής για συλλογικές συμβάσεις των ηθοποιών, όταν το ίδιο το Κράτος μας κατηγοριοποιεί στην κατώτατη αυτή βαθμίδα; Πιστεύει κανείς πως στο Δημόσιο θα αμειβόμαστε ως ανειδίκευτοι εργάτες και στον ιδιωτικό τομέα ως απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης (ν.1958/81);

6) «ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ»

Αντί λοιπόν, η Κυβέρνηση να δώσει άμεση και οριστική λύση για το ζήτημα, επιχειρεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια με την επίκληση των ερμηνευτικών των νόμων εγκυκλίων, που τυχόν θα λαμβάνει ο κάθε δημόσιος φορέας και που – εκτός των άλλων – είναι κατώτερες σε ισχύ από το ΠΔ και, σίγουρα, προσωρινές και ανακλητέες. Το ίδιο το κράτος, λοιπόν, επιλέγει τον δρόμο του χάους, της πολυνομίας, των πολλών ερμηνειών, των εργαζομένων δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων με ό,τι σημαίνει αυτό για μια σειρά προσφυγών, ακυροτήτων, μη γονιμότητας για κάθε θέση που θα προκηρύσσεται από εδώ και πέρα.

Ας μην μας κοροϊδεύουν λοιπόν!

Η επικοινωνιακή ομοβροντία από εκπροσώπους της Κυβέρνησης δεν μας πτοεί και δεν μας μπερδεύει. Είναι προφανές, κατόπιν όλων των ανωτέρω, πως το θεσμικό κενό που όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δημιούργησαν, από εδώ και πέρα καλύπτεται βίαια και με κρατική εντολή υποβαθμίζοντας εργασιακά και ηθικά όλους τους καλλιτέχνες.

ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

Απαιτούμε

– Άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/2022, τουλάχιστον για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες

– (έως την ίδρυση ανώτατης βαθμίδας) Εξομοίωση λόγω αντικειμενικής ιδιαιτερότητας με ΤΕ καθολικά για θέσεις στο δημόσιο και κλάδος ΤΕ για ΟΛΟΥΣ τους αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών και ωδείων
– Ίδρυση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
– Οριστική λύση στο ζήτημα των διπλωμάτων από το 2003 έως και την ίδρυση του Πανεπιστημίου

Συνεχίζουμε την ανάγνωση της ανακοίνωσής μας σε κάθε παράσταση, έχουμε αποφασίσει την προσφυγή μας στα δικαστήρια για την ακύρωση αυτού του ΠΔ και την αναστολή εφαρμογής του, ενέργεια όμως που δεν θα μας καθησυχάσει, απεναντίας, θα κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις μας.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Σχετικά Άρθρα