2023: Έτος αποφάσεων για τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα

 2023: Έτος αποφάσεων για τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα

Το 2023, εκτός από έτος αποφάσεων για τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα, ελπίζουμε όλοι να είναι και έτος ρύθμισης των συνεπειών του τραγικού πολέμου που σήμερα μας ταλανίζουν.

Η ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές πιέσεις και η συνεπαγόμενη ακρίβεια των βασικών καταναλωτικών αγαθών επηρεάζουν άμεσα ιδίως τις χώρες της Ευρώπης, δημιουργώντας φυσικά και νέα πεδία πολιτικών συγκρούσεων.

Πάνος Σταθόπουλος
Διευθυντής Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Τα ζούμε ήδη όλα αυτά στην Ελλάδα, ενώ θα κληθούμε να επιλέξουμε την κυβέρνησή μας. Όμως, με το αναλογικό εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί πολύ δύσκολα θα βγάλουμε άκρη.

Είναι προβληματικό εκλογικό σύστημα για χώρες σαν την δική μας, όπως υποστήριξα σε παρεμβάσεις μου στο φιλόξενο site σας, γιατί η πολιτική πόλωση σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων κομμάτων δεν οδηγεί πουθενά. 

Τo εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να υποχρεώνει τα κόμματα να συνεργαστούν όταν στην ουσία δεν το επιθυμούν.

Πιστεύω, η δίκαιη απόδοση των πολιτικών ισορροπιών στη χώρα μας είναι πιο ορθολογικό να ρυθμιστεί σε δεύτερες εκλογές στις οποίες ο λαός θα αποφασίσει με ένα ήπιο σύστημα πλειοψηφικής κλίσης που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Και την αυτοδυναμία και τις συνεργασίες, ανάλογα με την λαϊκή ψήφο. 

Σχετικά Άρθρα