ΣΥΡΙΖΑ: “Η κυβέρνηση κάνει πρωταθλητισμό στην αισχροκέρδεια”

 ΣΥΡΙΖΑ: “Η κυβέρνηση κάνει πρωταθλητισμό στην αισχροκέρδεια”

Ομοβροντία δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην κυβέρνηση για την ακρίβεια με αφορμή ότι την τελευταία εβδομάδα η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.

Το ζήτημα αυτό ανέδειξε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος σημειώνοντας χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η Ελλάδα καταγράφει «για 7η συνεχόμενη μέρα πρωτιά στην χονδρεμπορική ρεύματος Ευρώπης». Τονίζοντας μάλιστα τις μεγάλες διαφορές με την γειτονική Βουλγαρία όπου χθες η τιμή ήταν στα 96 €/ MWh, ενώ στην Ελλάδα στα 249 €/ MWh. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το στοιχείο αυτό τεκμαίρει το ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της πρωτίστως περιφρουρεί τα υπερκέρδη των εταιριών τα οποία διασφαλίζουν την συνεχώς ανοδική τους πορεία. Την επισήμανση αυτή έκανε άλλωστε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος τονίζοντας πως «η κυβέρνηση απλώς αναπαράγει την αισχροκέρδεια σε βάρος των πολιτών» ενώ «δεν κάνει τίποτα για να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών».

Το ζήτημα της ακρίβειας συνολικά αναδεικνύεται όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρθηκε στην κυβερνητική αποτυχία τόσο στις τιμές της ενέργειας όσο και στις τιμές καταναλωτή. Όπως επισήμανε «στα τρία βασικά μέτωπα της ακρίβειας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση έχει κοροϊδέψει και αποτύχει. Ηλεκτρική ενέργεια: τι έκανε; Με την πολιτική της συντήρησε τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και των εταιρειών εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε «πρωταγωνιστές» στην Ευρώπη, ήδη αυτές τις τελευταίες επτά μέρες έχουμε την ακριβότερη τιμή στη χονδρική αγορά. Οι λογαριασμοί τώρα, αυτοί που λέτε ότι ξεφούσκωσαν.

Ουσιαστικά συντηρείται η ακρίβεια με τα λεφτά από τον ΦΠΑ, που εισπράττονται από όλους εμάς με τον έμμεσο αυτό τρόπο. Γι’ αυτό δεν μειώνει τον ΦΠΑ, διότι θέλει να τα εισπράττει από τους πολλούς και να τα δίνει στους λίγους της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεύτερο στοιχείο, το «καλάθι του νοικοκυριού». Πλήρης αποτυχία. Τα προϊόντα που έβγαιναν εκτινάσσονταν αμέσως μετά. Ήταν ένα κλασσικό «promotion» που κάνουν ούτως ή άλλως οι μεγάλες αλυσίδες. Τώρα λοιπόν, προαναγγέλλει ότι τον Φεβρουάριο θα γίνει το food pass. Δίνει το «πράσινο φως» να υπερκαλυφθεί η αύξηση στην τιμή και έτσι το 10% δεν θα είναι τίποτα, «παίρνω – δίνω», θα μείνουμε στα ίδια. Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής σε αυτή την ιστορία: «Δεν επεμβαίνουμε στους μηχανισμούς της αγοράς». Διότι η κυβέρνηση είναι ιδεοληπτική και πάσχει από ταξική μεροληψία».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπαλάφας επισήμανε την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης που επιχειρεί να παρουσιάσει ως «ξενόφερτες» τις ανατιμήσεις και χρησιμοποιεί μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει ότι αυξάνει το εισόδημα. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «η κυβέρνηση διατυμπανίζει την αύξηση των συντάξεων από 1.1.2023, αλλά αποκρύπτει ότι είναι απόφαση και νόμος της δικής μας κυβέρνησης». Επίσης κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να σταματήσει «να κρύβεται πίσω τον πόλεμο για την ακρίβεια. Προφανώς, έχει επηρεάσει σε ένα βαθμό ο πόλεμος, αλλά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκέστατα. Εμείς έχουμε προτείνει τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, τη μείωση του ΦΠΑ, την υψηλή φορολόγηση των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων» κερδών, την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μέτρα που έχουν λάβει αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και που ο κ. Μητσοτάκης αρνείται πεισματικά να λάβει».

Ειδική αναφορά στο περίφημο «Market pass» έκανε η Χαρά Καφαντάρη. Σημείωσε πως «αυτά τα «επιδόματα-μπαλώματα» μάλλον με προεκλογικά «καθρεφτάκια» προσομοιάζουν. Δεν πείθουν την πλειοψηφία της Κοινωνίας, ενώ, προσβάλουν και την ατομική Αξιοπρέπεια μας. Το συγκεκριμένο επίδομα, 22 ολόκληρα ευρώ το μήνα, με την υπάρχουσα Ακρίβεια στα τρόφιμα, είναι αν αντίστοιχο με τις ανάγκες.Σημειώνω, ότι η κυβέρνηση από τα περίπου 3 δις κέρδη για το 2022 των διυλιστηρίων, παίρνει – «φορολογεί» ένα μικρό ποσό για να δώσει αυτό το επίδομα, και να καλύψει τον πληθωρισμό… ενώ την ίδια στιγμή οι αυξήσεις στις τιμές στα τρόφιμα, ξεπερνούν το 20%. Συγκεκριμένα εφαρμόζει ποσοστό 33% στη φορολόγηση των υπερκερδών, στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η Ε.Ε., αντί για 90% που και ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ότι θα επιβάλει στους ηλεκτροπαραγωγούς. Παράλληλα η υποτυπώδης αυτή φορολόγηση υπερκερδών θα καταγραφεί όχι σαν φόρος, αλλά σαν δαπάνη».

Σχετικά Άρθρα