Αναστάτωση στη Βραζιλία: Σχέδιο ανατίναξης της ορκωμοσίας Λούλα – Βρέθηκαν πέντε βόμβες

 Αναστάτωση στη Βραζιλία: Σχέδιο ανατίναξης της ορκωμοσίας Λούλα – Βρέθηκαν πέντε βόμβες

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βραζιλία ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για την1η Ιανουαρίου.

Μια βόμβα, αποτελούμενη από δυναμίτη, συνδεδεμένη με χρονόμετρο, εντοπίστηκε μέσα σε ένα βυτιοφόρο φορτηγό γεμάτο καύσιμα που ήταν σταθμευμένο κοντά στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια, κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην πόλη. Ο οδηγός του οχήματος βρήκε τη βόμβα και προειδοποίησε την αστυνομία που επενέβη αμέσως με τα αντιεκρηκτικά.

Ο άνδρας δεν είχε σχέση με το σχέδιο που προέβλεπε την τοποθέτηση τουλάχιστον τεσσάρων ακόμα βομβών σε στρατηγικά σημεία που θα είχαν χτυπήσει το ηλεκτρικό δίκτυο και θα προκαλούσαν πανικό. Χάρη σε έρευνες και κάμερες παρακολούθησης, η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε τον δράστη που τοποθέτησε τη βόμβα στο φορτηγό. Το όνομά του είναι Τζορτζ Ουάσινγκτον ντε Ολιβέιρα Σόουζα, είναι 54 ετών και ακροδεξιός, ένθερμος υποστηρικτής του Ζαϊχ Μπολσονάρου. Ήταν ο ίδιος που αποκάλυψε ολόκληρο το σχέδιο που αναπτύχθηκε από μια υποτιθέμενη επιτροπή ακτιβιστών που είχαν κατασκηνώσει για εβδομάδες μπροστά από το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μπραζίλια. Στόχος ήταν να «δημιουργηθεί χάος», να «κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα σε σημείο να προκληθεί η επέμβαση του στρατού» για να αποτραπεί η εγκαθίδρυση του Λούλα και «η εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στη Βραζιλία».

Στις 22 Δεκεμβρίου, δύο μέρες πριν ανακαλυφθεί η βόμβα, ένας άνδρας φέρεται να πλησίασε τον Σόουζα και να του παρέδωσε τη βόμβα. Δύο ακόμη βόμβες επρόκειτο να τοποθετηθούν στον ηλεκτρικό υποσταθμό της Ταγκουατίνγκα, μιας πόλης στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια που είναι η πολιτεία όπου βρίσκεται η Μπραζίλια. Η αστυνομία λοιπόν βρήκε και εξουδετέρωσε πέντε βόμβες έτοιμες να εκραγούν. Κατασχέθηκαν επίσης όπλα, σφαίρες και εκρηκτικά. Ωστόσο, συναγερμός σήμανε σε όλη τη χώρα αλλά κυρίως στην πολιτική πρωτεύουσα, όπου στεγάζονται τα κτήρια των βασικών θεσμών. Η κατεύθυνση του σχεδίου βρίσκεται στην πραγματικότητα μέσα στο στρατόπεδο μπροστά από το κέντρο διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων: ένα από τα πολλά που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές πολιτείες της Βραζιλίας μετά τη νίκη του Λούλα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ακριβώς για να ζητήσουν από τον στρατό να παρέμβει αν χρειαστεί.

«Πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς» από τον στρατό

Η σύλληψη του ιθαγενούς Χοσέ Ακάσιο Σερέρε Ξαβάντε, ενός γνωστού ακροδεξιού που συνδέεται με τον Μπολσονάρου, που έλαβε χώρα στις 12 Δεκεμβρίου, είχε ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες από ακτιβιστές συγκεντρωμένους στη Μπραζίλια. Είχαν μιλήσει με τον στρατό και ήθελαν να μάθουν τι σκέφτονται και αν ήταν διατεθειμένοι να μποϊκοτάρουν την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα. Αλλά αντιμέτωποι με τη σιωπή που ακολουθήθηκε από μια δήλωση «πίστης στους δημοκρατικούς θεσμούς», αποφάσισαν να δράσουν. «Μαζευτήκαμε στο χωράφι, είπα στους άλλους ότι είχα δυναμίτη αλλά όχι μοσχεύματα», είπε ο άνδρας, υπάλληλος βενζινάδικου, κατηγορούμενος από το δικαστικό σώμα για παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων (πέντε αυτόματα τουφέκια), πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών. «Λίγες μέρες αργότερα εμφανίστηκε ένας τύπος που δεν ήξερα και μου έδωσε πέντε βύσματα και ένα χρονόμετρο. Μου είπε ότι η βόμβα ήταν τηλεχειριζόμενη και μπορούσε να πυροδοτηθεί από απόσταση 50-670 μέτρων. Αρνήθηκα να τοποθετήσω άλλη βόμβα στο πάρκινγκ του αεροδρομίου, αλλά δεν ξέρω αν το έχουν κάνει άλλοι».

Η ανακάλυψη του σχεδίου όπως ήταν φυσικό ανησύχησε το επιτελείο του Λούλα. Εκφράζονται φόβοι για νέες απόπειρες και άλλα έργα που θα έβαζαν σε κίνδυνο όχι μόνο την τελετή των εγκαινίων αλλά και τον κόσμο που θα συμμετάσχει. Η αστυνομία θέλει να αποφύγει άλλες αντιδράσεις και ενεργεί με διάλογο αλλά και με σταθερότητα.

Σχετικά Άρθρα