Η Κίνα καταργεί μέτρα κατά του covid: Τέλος η καραντίνα για τους ταξιδιώτες

 Η Κίνα καταργεί μέτρα κατά του covid: Τέλος η καραντίνα για τους ταξιδιώτες

Στα μέτρα που θα καταργηθούν συμπεριλαμβάνεται η καραντίνα για τους εισερχόμενους επισκέπτες στη χώρα, μετά από σχεδόν τρία χρόνια αυστηρών συνοριακών περιορισμών, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, όπως μετέδωσε το Bloomberg News. Από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν καταργηθεί τα περισσότερα μέτρα της Κίνας για την αντιμετώπιση της Covid-19 που ίσχυαν από το 2020.

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία του κόσμου που συνέχιζε να επιβάλει καραντίνα στους νεοαφιχθέντες στη χώρα, έστω και αν τους τελευταίους μήνες το διάστημα απομόνωσης είχε μειωθεί. Σήμερα οι ταξιδιώτες υποχρεώνονται να μείνουν για 5 ημέρες σε ξενοδοχείο και ακολουθούν άλλες 3 ημέρες παρακολούθησης στο σπίτι. Μέχρι τον Ιούνιο η καραντίνα ανερχόταν σε 10 ημέρες και παλαιότερα έφτανε τις 21.

Η Επιτροπή Υγείας ανέφερε ότι πλέον δεν θεωρεί την Covid-19 «πνευμονία» αλλά «μεταδοτική» ασθένεια, λιγότερο επικίνδυνη.

Η χώρα θα υποβαθμίσει επίσης τα μέτρα ελέγχου για την Covid στο επίπεδο «Κατηγορίας-Β», από την «Κατηγορία-Α».

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ διέταξε τις αρχές να «κατασκευάσουν ένα ανάχωμα» και «να προστατεύσουν τη ζωή» των ανθρώπων στην Κίνα, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται ραγδαία μετά την εγκατάλειψη των υγειονομικών μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου.

Πολλά κρεματόρια που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες παραλαμβάνουν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό πτωμάτων προς αποτέφρωση. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο δεν έχουν κάνει κάποια αναφορά στο γεγονός αυτό.

Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ενώ είναι δύσκολο να βρεις κανείς αντιγριπικά φάρμακα στα φαρμακεία, καθώς η χώρα μαθαίνει να ζει με τον ιό.

Με αρνητικό τεστ PCR θα εισέρχονται οι ταξιδιώτες στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε τα υποβαθμισμένα μέτρα σε διαδικτυακή ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι ταξιδιώτες θα χρειάζονται μόνο ένα αρνητικό τεστ PCR (των τελευταίων 48 ωρών) για να εισέλθουν στην Κίνα.

«Πρέπει να οργανώσουμε μια πατριωτική εκστρατεία υγείας πιο στοχευμένη (…) και να οικοδομήσουμε ένα σταθερό ανάχωμα κατά της επιδημίας», είπε ο Σι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών δυτικών μελετών, η άρση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο έως και 1 εκατομμυρίου ανθρώπων τους επόμενους μήνες.

Την Κυριακή, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα δημοσιοποιεί στο εξής στατιστικά στοιχεία για την Covid-19.

Μέχρι πρόσφατα, τα τεστ PCR, που ήταν σχεδόν υποχρεωτικά, επέτρεπαν να παρακολουθείται με κάποια αξιοπιστία η επιδημία. Όμως πλέον οι ασθενείς κάνουν μόνοι τους το τεστ στο σπίτι τους και σπανίως ενημερώνουν τις αρχές για τα αποτελέσματα. Με βάση τον επίσημο απολογισμό, μετά την άρση των μέτρων έχουν καταγραφεί μόνο 6 θάνατοι από Covid-19, ένας αριθμός που οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι κατά πολύ υποτιμημένος.

Σχετικά Άρθρα